°C 1

Pravo na vodu u Ustav: MOST ove subote kreće u prikupljanjem potpisa

23.08.2019.

Romana Šimek

Pravo na vodu, kako ga je prepoznao UN, ovlašćuje svakoga na dovoljnu količinu sigurne, prihvatljive, fizički i financijski dostupne vode za osobne potrebe i potrebe kućanstva. Ono podrazumijeva korištenje prirodnih resursa prvenstveno za opskrbu vodom za piće i sanitarne potrebe stanovnika, a tek potom za gospodarske potrebe i ne znači pravo na neograničene količine, niti na besplatnu vodu - već na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

More, morska obala i otoci, vode, zračni prostor, rudno blago i druga prirodna bogatstva ali i zemljište, šume, biljni i životinjski svijet, drugi dijelovi prirode, nekretnine i stvari od osobitog kulturnoga, povijesnoga, gospodarskog i ekološkog značenja, za koje je zakonom određeno da su od interesa za Republiku Hrvatsku, imaju njezinu osobitu zaštitu. Zakonom se određuje način na koji dobra od interesa za Republiku Hrvatsku mogu upotrebljavati i iskorištavati ovlaštenici prava na njima i vlasnici, te naknada za ograničenja kojima su podvrgnuti – tako glasi članak 52. Ustava Republike Hrvatske.

Međutim, ima onih koji smatraju da pravo na vodu Ustavom treba dodatno zaštititi, a iako Most nije prvi, ta je stranka aktualizirala to važno pitanje te je svim saborskim klubovima uputio svoju inicijativu za promjenu Ustava kako bi se zaštitilo ljudsko pravo na pitku vodu kao i vodni resursi u Hrvatskoj.

MOST smatra da u Ustav treba uvesti novi članak kojim bi se definiralo da ''svatko ima pravo na čistu i pitku vodu'' te da se Ustavom propiše da su ''vodni resursi opće dobro kojim upravlja država, a opskrba kućanstva pitkom vodom i vodom za kućanstva je neprofitna komunalna djelatnost koju osiguravaju javni isporučitelji dok se komunalna djelatnost opskrbe vodom uređuje zakonom''.

Štandove će postaviti kod tržnog centra i kod  robne kuće (Zagrebačka), ove subote, 24. kolovoza, a potpise će početi prikupljati već od 9 sati ujutro. 

foto: Ilustracija/Unsplash