°C 13

Odlazak poznatog čestitara: U 91. godini preminuo Andrija Fiolić

12.12.2018.

Ivana Ćurić

U 91. godini života, 11. prosinca, preminuo je Andrija Fiolić, poznati violinist Hrašćanskih čestitara i čuvar domaćih kajkavskih pjesama.

Andrija Fiolić od svoje 8. godine svirao je za imendane pod prozorima. Bio je jedan od osnivača Hrašćanskih čestitara koje je osnovao njegov sin Ivan Fiolić još 1978. godine. "Čestitari" su poznati po čestitanjima s pjesmom pod prozorima što je jedan od najstarijih običaja Turopolja koji je vezan za glazbu. Nakon osnivanja Hrašćanskih čestitara osim tradicije sviranja pod prozorima počeli su snimati ploče, kazete, a vlasnici su zlatne ploče Croatie Recordsa za album „Ja se konja bojim“ te dviju srebrnih ploča za albume „Ja sam tvoja sudbina“ i „Meni selo gospodarit neće“. Ove godine proslavili su i 30 godina od prve LP ploče te 75 godina aktivnog djelovanja Andrije Fiolića što su obilježili velikim koncertom u Lisinskom u rujnu.

Ove godine Andrija Fiolić dobio je i Medalju Grada Zagreba i violinu u znak zahvalnosti građana Zagreba za izuzetna postignuća u glazbenom stvaralaštvu koje sada ostaje iza njega. Brojni prijatelji, poznanici i fanovi, oprostili su se na društvenim mrežama od njega dirljivim porukama:

- Andrija, veliko ti hvala za sve što si napisao, odsvirao i otpjevao za ovu našu Hrvatsku, sačuvavši dio tradicije i običaja ovog našeg kajkavskoga kraja. Ostat ćeš vječno s nama, Radio Zagorje. Munich. Neka ti je laka ova Hrvatska gruda koju si istinski volio i opjevao, noseći uvijek u srcu. Čitavoj tvojoj obitelji, familiji iskrena sućut!! Počivao u miru Božjem!!! -napisao je Josip J.

-Iskreno saučešće cijeloj obitelji...nama..koji smo s njim odradili puno druženja ostat će u sjećanju kao veseljak i zabavljač...ostavio je svoj talent u nasljedstvo..neka mu Bog podari zasluženo...-poručio je Stjepan B.

-Hvala mu za sve pjesme i sav trud da naše Turopolje prikaže na najbolji mogući način kroz pjesmu, laka mu zemlja bio je uzor i učitelj - napisao je Davorin B.

Posljednji ispraćaj bit će na groblju u Odri 13. prosinca u 15 sati, a odmah nakon toga uslijedit će i misa zadušnica u crkvi Svetog Jurja i Imena Marijina.

 

Galerija slika

Odlazak poznatog čestitara: U 91. godini preminuo Andrija Fiolić