°C 11

MOST prikupljao potpise za inicijativu 'Vodu u Ustav', stranačke kolege podržao i Nikola Grmoja

12.09.2019.

Petar Brnada

U srijedu je u Velikoj Gorici MOST prikupljao potpise za inicijativu 'Vodu u Ustav', a podršku svojim stranačkim kolegama pružio je i saborski zastupnik Nikola Grmoja.

-Prikupljanje potpisa ide odlično, a u Veliku Goricu sam stigao kako bih podržao stranačke kolege – ukratko je poručio Grmoja u obilasku štandova za prikupljanje potpisa.

Podsjetimo, pravo na vodu, kako ga je prepoznao UN, ovlašćuje svakoga na dovoljnu količinu sigurne, prihvatljive, fizički i financijski dostupne vode za osobne potrebe i potrebe kućanstva. Ono podrazumijeva korištenje prirodnih resursa prvenstveno za opskrbu vodom za piće i sanitarne potrebe stanovnika, a tek potom za gospodarske potrebe i ne znači pravo na neograničene količine, niti na besplatnu vodu - već na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

MOST smatra da u Ustav treba uvesti novi članak kojim bi se definiralo da ''svatko ima pravo na čistu i pitku vodu'' te da se Ustavom propiše da su ''vodni resursi opće dobro kojim upravlja država, a opskrba kućanstva pitkom vodom i vodom za kućanstva je neprofitna komunalna djelatnost koju osiguravaju javni isporučitelji dok se komunalna djelatnost opskrbe vodom uređuje zakonom''.

- Svaki pojedinac u Hrvatskoj ima pravo na pitku i čistu vodu! Ne smije se dopustiti privatizacija javne opskrbe vodom, mora ostati neprofitna javna služba, jer vodne resurse treba zauvijek čuvati kao opće dobro pod posebnom zaštitom Republike Hrvatske - poručuju iz MOST-a.