°C 2

Kurilovečka "katedrala" u obnovi

23.08.2019.

Juraj Odrčić

Raspelo na raskrižju Kurilovečke i Jelačićeve ulice u Kurilovcu, staro "križno drevo" koje je do gradnje autoceste stajalo na glavnoj prometnici prema Kravarskom i Pokupskom, posjednjih je tjedana u obnovi.

Pod budnim okom Juraja Suše iz klesarske radnje Suša-Odrčić, a koji se osobno primio popravka makete crkvice na raspelu, te nadgleda i sve ostale radove, dan po dan ovo mjesto pomlađuje svoj izgled. Iako se ne zna kada je točno sagrađeno, zna se priča koja stoji iza njega.

- Krajem 19. stoljeća u Kurilovec koji je tada bio dio austro-ugarske države doselila je obitelj iz Italije koja se bavila izradom opeke. Kako su ih Kurilovčani primili među sebe iz zahvale su izgradili ovo raspelo koje je jedinstveno upravo po ovoj crkvici - priča nam Juraj.

Ono što je posebno na ovome 150 godina starom "križnom drevu" je što nije napravljeno od drva već je i sama crkvica napravljena iz jednog komada gline. Crkvica, koju su neki prozvali i katedrala, kroz godine je "sjela" od svoje vlastite težine koja je stisnula glinu, a nisu je mazili snijeg, kiša ni sunce pa se sada pažljivo popravlja prije bojanja. Završetak radova koji financira župa Navještenja Blažene Djevice Marije očekuje se sredinom rujna.

Galerija slika

Kurilovečka "katedrala" u obnovi Kurilovečka "katedrala" u obnovi Kurilovečka "katedrala" u obnovi