°C 8

KUD Dučec ima novo vodstvo

10.04.2018.

Redakcija

Godišnja skupština KUD-a Dučec, održana u subotu navečer, izašla je – priznali su to mnogi od nazočnih – izvan okvira same administrativne obveze.

Nije to bilo samo stoga što se Društvo doista imalo čime pohvaliti u pregledu 2017., što ga je pripremio tajnik Matija Kos, nego su izborne točke dvosatnoga službenog dijela donijele veoma emocionalan trenutak u kojem je predsjednik Dučeca Vjekoslav Kovačić, nakon gotovo dva desetljeća provedena na toj funkciji, zamolio skupštinu za razrješnicu.

Time je, slobodno možemo reći, zaokružena jedna epoha u povijesti KUD-a u kojoj je, spomenuli su to mnogi govornici, Dučec napravio snažan programski iskorak, ne samo u Turopolju i Gorici, nego i na mnogo širem terenu.

Naime, pokrenuti su Dani svetog Vida i Dučecove spelancije, obilježena 85. godišnjica Društva uz prigodnu monografiju, izdano nekoliko nosača zvuka, ostvarena gostovanja diljem sjeverne hemisfere – od Makedonije do Švedske i od Slovačke do Kanade.

Osjetivši da mu profesionalne obveze više ne omogućavaju angažman na čelnoj poziciji Društva u obujmu koji si je zadao tijekom svojih mandata, Vjekoslav Kovačić o svojoj je odluci već ranije obavijestio Upravni odbor.

Stoga je KUD za novog predsjednika izabrao Matiju Kosa dok je na mjesto glavnog tajnika zasjeo Tomislav Krešimir Hubak.

Do kadrovskih promjena došlo je i u Upravnom odmoru pa tako sada ondje, uz bivšeg predsjednika, sjede Maja Mravec, Josip Kos i Fabijan Kos.

Izvješće o radu u 2017. godini bila je impresivna programska niska priredbi, akcija, gostovanja i domaćinstava, koju su osobito pohvalili nazočni gosti: gradski čelnici gg. Neven Karas i Zvonko Kunić te predstavnici prijateljskih kulturno umjetničkih društava iz Buševca i Donje Lomnice čiji komplimenti imaju zajednički sažetak: “Mraclinci, zavidimo vam!”. Vidovi dani, kao kruna sezone, potom Dučecove spelancije, a uz to i gostovanja u zemlji inozemstvu, predstavljaju okosnicu Dučecovih napora na cjelogodišnjem čuvanju i promicanju baštinske kulture i kulture kolektivne memorije.

Trenutak u kojem su emocije izašle izvan okvira dnevnoga reda svakako je bio oproštaj Vjekoslava Kovačića od predsjedničke funkcije. Zahvalivši svima s kojima je dijelio dobro i zlo proteklih 19 godina, najavio je svoju daljnju podršku kroz Upravni odbor, a novim čelnicima poželio da svojom energijom Društvo dignu na još višu razinu.

U najvišoj razini suglasnosti, koja je obilježila ovu sjednicu, izglasani su i rebalans financijskog plana za ovu i financijski plan za iduću godinu, koji su postavljeni u skladu s ambicioznim planom Društva za predstojeće razdoblje.

Izvor i foto: Mraclin.hr

Galerija slika

KUD Dučec ima novo vodstvo KUD Dučec ima novo vodstvo KUD Dučec ima novo vodstvo KUD Dučec ima novo vodstvo KUD Dučec ima novo vodstvo KUD Dučec ima novo vodstvo KUD Dučec ima novo vodstvo