°C 15

Gimnazijalke pobjednice Državnog iz vjeronauka!

08.04.2019.

Petar Brnada

Ekipa Gimnazije Velika Gorica u sastavu Ana Marija Bradić, Paula Sremić, Lucija Medarić i Marija Medarić te mentorice Nataše Čurić, pobjednik je ovogodišnjeg Državnog natjecanja iz vjeronauka koje je prošlog tjedna održano u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji!

Nagradu našim sjajnim gimnazijalkama osobno je uručio nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki Đuro Hranić, dok su svečanost moderirali Sanja Kopunović Legetin i Dalibor Velički, a program je obogatio Mlađi komorni sastav Glazbene škole „Franjo Kuhač” iz Osijeka pod vodstvom Marinka Ergotića, sa skladbama “Playful  Rondo” i “Jazz Pizzicato”.

Ovogodišnje natjecanje nosilo je geslo „Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“, a održavalo se od 3. do 5. travnja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Kako su kazali iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, u svečani trenutak proglašenja pobjednika i podijele nagrada uveo je predstavnik Glasa Koncila, Vojmil Žic.

-Ponosan sam i radostan kad vidim do čega je dogurala nekadašnja ‘Makova olimpijada’ koja je nastala kao zabavna igra koju je u prošlom tisućljeću vodio svećenik Luka Depolo. Od 2000. godine ona je prerasla u natjecanje za škole – potpuno drugačije natjecanje od onoga iz svih ostali predmeta. U duhu te različitosti pripremio sam nagrade i za 17. i 18. mjesto- rekao je predstavnik Žic.

Tijekom svečanosti zatvaranja obratio se i nadbiskup Hranić uputivši zahvale svim sudionicima Državnog natjecanja iz vjeronauka.

-Nama je bilo lijepo s vama. Ako nešto nije bilo u redu molimo vas da nam oprostite, a ono što je bilo dobro ponesite iz Slavonije svojim kućama. Želim da i dalje rastete u suobličavanju Isusu Kristu poput naših hrvatskih svetaca i blaženika. Dao Bog da za sto, dvjesto godina netko od ovih mladih koji su sudjelovali u natjecanju postane blaženik i svetac. Mi smo, doista, kao kršćani po sakramentu krsta, euharistije i potvrde pozvani na svetost- istaknuo je te naglasio posebnost ovoga natjecanja.

Nagradno putovanje u Rim

-Evo i mi smo zadržali posebnost da prve tri pobjedničke ekipe iz osnovne i srednje škole idu na nagradno putovanje. Ove godine to će biti hodočašće u Rim. Zahvala ide i Nacionalnom katehetskom uredu koji je to hodočašće ishodio pri HBK-a. Neka vas na svakom vašem koraku prati iskustvo Božje ljubavi- završio je nadbiskup Hranić.

Kako su rekli iz Đakovačko- osječke nadbiskupije, na Državnom natjecanju iz vjeronauka za osnovne i srednje škole sudjelovalo je oko 200 vjeroučenika s njihovim mentorima. Iz Zagrebačke metropolije sudjelovalo je 12 škola, iz Splitsko-makarske metropolije 11 škola, iz Zadarske nadbiskupije dvije škole, iz Riječke metropolije sedam škola, a iz Đakovačko-osječke metropolije također sedam škola.

Foto: Marko Grgić