°C 11

FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan

05.09.2019.

Petar Brnada

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu u srijedu je održan svečani ispraćaj 11. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru Resolute Support u Afganistanu, koji broji ukupno 110 pripadnika, od toga sedam žena.

Kako navode iz MORH-a, u području misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu sudjeluje 39 država, od toga 27 NATO država, i to s ukupno 17 tisuća vojnika.

Ispraćaju vojnika, uz obitelj i prijatelje, nazočili su izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, vojni izaslanici partnerskih zemalja te ostali predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OS RH.

Svečanost je započela minutom šutnje kojom je odana počast nedavno preminulom skupniku Josipu Briškom, pripadniku 10. hrvatskog kontingenta koji je stradao u napadu u Afganistanu.

Kako su priopćili iz MORH-a, u svom obraćanju, ministar obrane Damir Krstičević iskazao je zahvalnost svim pripadnicima Hrvatske vojske te njihovim obiteljima na podršci koju su im pružile tijekom njihovih priprema za misiju.

-Hvala vam na razumijevanju i potpori koju imate za vojni poziv svojih najmilijih. Važnost vaše podrške je nemjerljiva, stoga vas ohrabrujem i potičem da kao i do sada budete potpora članovima svoje obitelji tijekom njihovog boravka u Afganistanu- poručio je obiteljima ministar Krstičević.

Vojnicima i njihovim obiteljima obratio se i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora, Mirko Šundov , koji je rekao kako od svih pripadnika očekuje profesionalno izvršenje dobivenih zadaća, vojničko ponašanje, međusobno uvažavanje te dosljedno pridržavanje sigurnosnih procedura i postupaka.

Uvjeren sam da ćete svojim radom pomoći afganistanskim snagama sigurnosti da preuzmu odgovornost za stanje u svojoj zemlji, te da budu u stanju osigurati mir i sigurnost za svoj narod- poručio je general zbora Šundov.

Zapovjednik 11. hrvatskog kontingenta je brigadir Dragan Basić koji je istaknuo kako su pripadnici kontingenta nakon dugog i zahtjevnog ciklusa prikladne obuke i ocjenjivanja dostigli potrebnu razinu spremnosti za upućivanje u misiju.

-Pripadnike 11. kontingenta krasi visoka razina obučenosti, psihofizičke spremnosti, hrabrost i odgovornost, što je garancija za uspješno izvršenje svih postavljenih zadaća- naglasio je zapovjednik Basić.

Izvor: MORH/ Foto: M. Čobanović

Galerija slika

FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan FOTO: Na Plesu ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan