°C 18

FA Turopolje u izvedbi povijesno- scenskog spektakla u Lisinskom

09.10.2017.

ivana

Folklorni ansambl Turopolje 17. listopada sudjelovat će u izvedbi povijesno-scenskog spektakla "Mirakul" u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski".  

Velikogorički folkloraši angažirani su u izvođenju sedam scensko-muzičkih slika. Ovaj čudesni povijesni događaj pod Sinjem iz 1715. godine pretvoren je u glazbeno-scensko djelo MIRAKUL koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. To je najnoviji spektakl hrvatske glazbene (pop, rock i etno) scene, autora glazbe Dražena Žanka i autora libreta Ivana Ivice Krajača. Djelo je praizvedeno u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 4. prosinca 2016., a premijera je održana 13. kolovoza 2017. na stadionu NK Junak u Sinju. Te dvije izvedbe vidjelo je 4 500 posjetitelja. 

Ovim kompaktnim djelom želi se pokazati vrijednost glazbenog izričaja i riječi u osmišljavanju hrvatskoga nacionalnog identiteta. Mirakul je prekrasna priča o hrabrosti, ponosu, pobjedi, slobodi i vjeri. Zasnovana je na tri sveta osjećaja svakog slobodoumnog naroda: na domoljublju, vjeri i višestoljetnoj ogorčenoj borbi za slobodu naroda i svakog pojedinca. Uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske, koji je i omogućio veličanstvenu pobjedu šačice hrabrih branitelja Sinja i Cetinskoga kraja, nad stostruko jačom osmanlijskom silom, narod istinski vjeruje i nosi tu vjeru u svojim srcima već stoljećima, a priča sadrži i prepoznatljive biblijske motive.