°C 14

Dučecove spelancije u petak donose klapski koncert

12.11.2018.

Petar Brnada

U Društvenom domu u Mraclinu u petak vas u sklopu Dučecovih spelancija očekuje klapski koncert naziva „Sjećanje na ljeto“.

Koncert je to koji priprema domaći KUD Dučec, a na njemu će nastupiti ženska klapa Armorin, klapa Vinčace te klapa Bošket.

Riječ je o ponajboljim hrvatskim klapama, višestrukim pobjednicima omiškog i drugih klapskih festivala. 

Klapa Vinčace osnovana je u rujnu 1999. godine s težnjom očuvanja i njegovanja višeglasne a cappella interpretacije dalmatinskih i primorskih napjeva. Naziv vinčace predstavlja vijenac od bilja koji su davnih godina na glavi nosile djevojke uoči svog vjenčanja. Uz brojne nastupe na čak tri kontinenta (Europa, Afrika i Južna Amerika) klapa je 2015. godine dobila je najviše ocjene stručnog povjerenstva i osvojila Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, što se ponovilo na jubilarnom 50. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2016., kao i na 51. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2017.

Kako stoji njihovoj biografiji, članovi klape Bošket prve su godine uvježbali poneku pjesmicu i odvažno se upustili na smotre klapa u Senj i Kolan na Pagu. Nastupili su još na nekoliko događanja u Zagrebu, gdje su i stacionirani, te polako sticali iskustvo za dalje. U 2014. godini imali su prvo međunarodno gostovanje, na Festivalu klapa u crnogorskom Perastu. Nastupili su ponovno u Senju, na studentskim klapama te dvaput u Hrvatskom glazbenom zavodu u sklopu Ciklusa klapa grada Zagreba. Vrhunac godišnjeg događanja bio je nastup na debitantskoj večeri Festivala dalmatinskih klapa dok je 2015. godinu obilježio prvi cjelovečernji samostalni koncert u muzeju Mimara, a treba istaknuti i prvo pojavljivanje u Omišu na FDK u konkurenciji muških klapa. Također vrijedi spomenuti i nastupe na Trgu bana Jelačića u sklopu Božićnog sajma, te na božićnom koncertu u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj, uz skoro sve zagrebačke klape. Nadaju se da će takvih okupljanja biti što češće. To je ujedno bio i prvi koncert koji su radili pod vodstvom nove voditeljice, Gine Damjanović, koja je naslijedila starog maestra Marka Lelasa. 

U 2016. godini klapa je sudjelovala  u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na 1. Fiofestu - Svečanom klapskom koncertu u čast Dinka Fija, hrvatskog skladatelja. U lipnju pjevaju u vrtu FFZG na koncertu klapa, te u Svetoj Nedelji na smotri klapa u dvorcu Erdody u Kerestincu. U Povljani na otoku Pagu 1. srpnja pjevali su na 15. susretu klapa - Povljana u pismi što im je ujedno bilo i zagrijavanje za izlučne večeri 50. FDK u Omišu na kojoj su na oduševljenje svih prisutnih ostvarili ulazak u prvo finale FDK.

Nadalje, ženska klapa Armorin osnovana je 1999. godine kao radionica klapskog pjevanja pri Studentskom centru u Zagrebu te tijekom gotovo petnaest godina djelovanja okuplja pjevačice iz cijele Hrvatske, od Vinkovaca do Dubrovnika.  2006. godine, klapa debitira na najprestižnijem klapskom natjecanju, Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu te osvaja prvu nagradu žirija i prvu nagradu publike u debitantskoj kategoriji, dok u finalnoj večeri ženskih klapa iste godine osvaja treću nagradu publike. Od tada, klapa Armorin svake godine sudjeluje na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, redovno se plasirajući u finale natjecanja.

Kako je navedeno na stranici Festivala dalmatinskih klapa Omiš, od 2006. godine klapa je održala više samostalnih i zajedničkih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu, sudjelovala na nizu klapskih smotri i susreta, a u razdoblju od 2006. do 2008. Godine i samostalno organizirala susret klapa iz cijele Hrvatske „More ti si čežnja“. Osim toga, Armorinke svoj rad svake godine predstavljaju zagrebačkoj publici u okviru Ciklusa koncerata dalmatinskih klapa Grada Zagreba,kao i na koncertima zagrebačkih klapa s prigodnom tematikom (božićni koncerti zagrebačkih klapa „Došli smo Vam kolendati“) ili posvećenima djelovanju istaknutih klapskih skladatelja i aranžera

Cijena ulaznice iznosi 20 kuna, a koncert će započeti u 20 sati.