03.12.2010

Dobitnici javnih priznanja Grada

Poznati su dobitnici nagrada i javnih priznanja Grada Velike Gorice koja će se dodijeliti zaslužnim građanima i ustanovama povodom Dana Grada. Povjerenstvo koje je vodilo izbor zaprimilo je 34 kandidature, a nakon razmatranja kandidatura odlučilo je dodijeliti 16 priznanja.

- Povjerenstvo se opredijelilo da se javna priznanja trebaju dodijeliti fizičkim odnosno pravnim osobama koje su osim svog kvalitetnog predanog redovnog rada, ostavile neizbrisiv trag u određenoj djelatnosti u Gradu Velika Gorica, promičući osnovne vrijednosti kao nadogradnju i dodanu vrijednost svom redovnom poslu preko i povrh onoga što uobičajena struka zahtijeva - stoji u obrazloženju Povjerenstva za dodjelu nagrada i javnih priznanja.

U nastavku teksta donosimo pregled nagrađenih i kratka obrazloženja Povjerenstva za dodjelu nagrada i priznanja.

Počasno građanstvo Grada Velike Gorice
 - Ivan Šuker

Aktualni potpredsjednik Vlade RH i ministar financija bio je predsjednik Kriznog štaba u ratnim godinama, a Velika Gorica je u vrijeme dok je bio gradonačelnik imala svoje najbolje razvojne godine – od gradnje infrastrukture po ruralnom dijelu, do uvođenja plinske mreže i uređenja samog središta grada kroz Trg Stjepana Radića i Park dr. Franje Tuđmana. Autocesta Zagreb – Velika Gorica – Sisak rađena je isključivo njegovom zaslugom i upornim nastojanjem da taj projekt, kao i projekt Istočne obilaznice, budu prihvaćeni u financijskom programu Vlade RH.


Na inicijativu i uz puni angažman Ivana Šukera, Velika Gorica je, između ostalog: osnovala Centar za djecu, mlade i obitelji i to kao prvi grad u Republici Hrvatskoj, otvorila Veleučilište Velika Gorica, postala Grad prijatelj djece.
 
-
Doprinos Ivana Šukera ovome Gradu izuzetno je značajan za razvoj cijeloga kraja i životnog standarda njegovih žitelja - stoji u obrazloženju.

Povelja Grada Velika Gorica za životno djelo
 - mons. Josip Frkin, posthumno

Mons. Frkin služio je u župi Navještenja Blažene Djevice Marije 26 godina. Osnovao je župe Sv.Petra i Pavla i Ranjenog Isusa, a ove župe dobile su svoja crkvene objekte i župne urede. Obnovljena je crkva NBDM i izgrađen pastoralni centar Nazaret u kojemu djeluje Karitas. Pokrenuo je zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu te gradnju Milenijskog križa.

- Bio je blagoslov, odrastati kao vjernik u župi u kojoj je mons. Frkin koristio svaku prigodu naviještati veliku Božju ljubav, očinski savjetovati, opominjati, tješiti, hrabriti, isticati da se uvijek isplati činiti dobro - stoji u obrazloženju nagrade.

Nagrada Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića
- DVD Buševec

Društvo je osnovano 1900. godine i danas broji 179 članova, od kojih su 61 redovno-operativni član, 11 pričuvnih veterana, 65 članova djece i mladeži i 42 pomažuća člana. Kroz svoju dugu povijest okupljalo je mještane Buševca, a na poticaj društva osnovan je i dobrotvorno društvo "Seljačka sloga". Kroz mnogobrojna natjecanja do danas je osvojeno oko 200 pehara i medalja.

 - Ivan Nađ
Proučava povijest Turopolja, surađuje s Plemenitom opčinom turopoljskom, promiče povijesnu vojnu postrojbu „Turopoljski banderij“ u domovini i inozemstvu. Kao član Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ u Turopolju daje poseban doprinos u čuvanju i obnavljanju povijesne i kulturne baštine.

Nagrada Grada Velike Gorice „Krčka vrata“
 - Franjo Sever

Pod vodstvom Udruženja obrtnika za njegova predsjedanja uređen je Dom obrtnika kakav postoji i danas. Obiteljski obrt razvio je u današnju tvrtku Sever Trade koja zapošljava 25 radnika.

- Zlatko Pukanić
Živi i radi u naselju Kuče, a već 30 godina je privatni poduzetnik i vlasnik Pilana Pukanić d.o.o. Svojim radom daje doprinos i razvoju samog mjesta sponzorirajući različite udruge.

- Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica
Centar je utemeljen 1939. godine i jedna je od najstarijih ustanova koja školuje i zbrinjava djecu i mladež s mentalnom retardacijom u Hrvatskoj. Ustanova već 71 godinu pruža usluge smještaja, njege, odgoja, obrazovanja i (re)habilitacije po posebnim uvjetima za korisnike s lakom i umjerenom mentalnom retardacijom, a od 2000. godine i radnu terapiju za odrasle korisnike u Kolodvorskoj 68.

Nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkog
- Josip Bolješić
Proveo je dva mandata kao predsjednik Udruge umirovljenika Velika Gorica gdje je, sa svojim vrijednim suradnicima, ojačao Udrugu, jednu od najvećih u Republici Hrvatskoj, gdje je kroz mnoge akcije i programe radio za dobrobit umirovljenika. Kasnije je preuzeo Gradski odbor Hrvatske stranke umirovljenika Velika Gorica i sa suradnicima ojačao organizaciju do veličine trećeg mjesta u Županiji.

Nagrada Grada Velike Gorice „Zlatna turopoljska podgutnica“
- Tomislav Miličević
Umjetnički je voditelj Folklornog ansambla „TUROPOLJE“, koji rukovođen plemenitim ciljem očuvanja vjekovima duge domorodne kulture, već više od 20 godina kreira njegovu autorsku i kolektivnu osobnost.

- Stjepan Božić i Damir Jug
Pješice prošli put dugačak 500 kilometara od Šćitarjeva do Međugorja. Cijelim putem, kao i u samom Međugorju, naglašavali su Veliku Goricu, odakle su krenuli, promovirajući na taj način naš Grad.

Nagrada Grada Velike Gorice „Turopoljsko srce“
- Gradsko društvo Crvenog križa
Tijekom velike poplave, koja je pogodila Veliku Goricu i Općinu Orle u rujnu 2010. godine, djelatnici i suradnici Gradskog društva Crvenog križa pokazali su i dokazali svojim djelovanjem veliku humanost i požrtvovnost, ulažući nadljudske napore u pružanju pomoći osobama i obiteljima s poplavljenog područja. Organizirali su Prihvatni centar za evakuirane osobe i Distributivni centar humanitarne pomoći.

- Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice
Pokazali veliku požrtvovnost, humanost i profesinalizam za vrijeme rujanskih poplava. U tom periodu pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava i javne vatrogasne postrojbe bili su u punom angažmanu, ostavljajući poslove, obitelji pa i vlastite potopljene kuće kako bi bili na raspolaganju Stožeru za zaštitu i spašavanje i stanovnicima poplavljenih područja. Uložili su nadljudske napore prvo u pokušaju zaustavljanja prodora vodene bujice, evakuaciji stanovništva, a kasnije i u pružanju pomoći dostavom hrane, vode i ostalih potrebnih stvari i u najteže pristupačne terene, a na kraju i radeći na ispumpavanju vode iz obiteljskih kuća.

- Udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije
Udruga je neprofitabilna i nestranačka organizacija koja svoje aktivnosti obavlja preko volonterskog tima svojih članica, a godišnje educira oko 2100 žena o samopregledu dojki. Svojim radom želi naglasiti potrebu za očuvanjem zdravlja žena polazeći od vrlo važne činjenice da je rak dojke izlječiv ukoliko je otkriven u njegovom što ranijem stadiju. 2004.g. osigurala sredstva Europske unije iz CARDS programa, a od tada i obilježava Dan ružičaste vrpce.

- Goran Trupčević, Sebastijan Matejaš, Željko Trupčević
Neposredno su sudjelovali u spašavanju neplivača kojeg je 20. rujna 2010. godine rijeka Sava, nakon što je probila nasip kod Leknena, iznenadila i opkolila na njegovom imanju u Leknenom. Skokom u hladnu bujicu riskirali su vlastiti život spašavajući život gospodinu Slavku Igrecu.Komentari
07.12.2010 - kokoloko
šuker i sever- bljak!! sram ih može biti!!! za ostale palac gore, svaka čast!!!
06.12.2010 - ZlatniVG
Izvrsno!!! Svaka pohvala!!! Gospodin Šuker nas je pošteno zadužio i dodjeljujemo mu kao prvi zasluženo priznanje. Još da mu predsjednik Josipvić da kakvu lentu, medalju, šta li već s ne znam kakvim likom... I još da dobije Zlatnu kunu. Joooj!!!
03.12.2010 - centarVG
Loš potez sa Šukerom. Prvenstveno, ovo je jako prerano pa da se dodjeljuje počasno građansto čovjeku od 50 i tolko godina. Mišljenja sam da treba proći izvjesno vrijeme pa onda dati nagradu,i to ako zaslužuješ. Gospodin Šuker u ovom trenutku zasigurno nema kredibilitet za ovu nagradu. Ne u ovakvoj situaciji za Hrvatsku , a tako i za Goricu. postavlja se pitanje što ako završi na suđenju?? To bi značilo i blamažu gradske uprave, tj. vijeća. Na kraju, ostale nagrade podržavam jer su to sve zaslužni ljudi ili kolektivi, a pogotovo gospoda Trupčević i Matejaš koji svojim primjerom mogu poslužiti ostalima. Čestitke dečki!!
03.12.2010 - Dado
Ne želim vrijeđati ministra Šukera, ali njegov odabir je uvreda za mene i većinu građana Velike Gorice.
03.12.2010 - i da i ne
jedva cekam da mi prestanu krast nic i da se moram registrirat
03.12.2010 - slafko
Sramota, užas, poniženje za sve poštene građane Velike Gorice. Šuker može biti počasni građanin jedino Remetinca.
03.12.2010 - urednik
Jako smiješno pisat s mojim nickom. A sad kad stavim dozvoljeno komentiranje samo registriranim korisnicima, da se to ne ponovi reći ćete da provodim cenzuru. Prvo i posljednje upozorenje. Podržavam da kažete što mislite o nagrađenima, ali molim da komentirate na civiliziran način, vrijeđanje će biti izbrisano.
03.12.2010 - Dado
Pretpostavljam da se ne radi o uredniku. Tekst je gramatički netočan i neprihvatljiv po pitanju osobnih ali i novinarskih sloboda.
03.12.2010 - Dado
Otkad se ne smije reći vlastito mišljenje? Ministra gospodina Ivana Šukera ? Kaj je ovo sad?
03.12.2010 - Hans
@urednik ?
03.12.2010 - Hans
Nagrade još nisu dodijeljene jer ih dodjeljuje Gradsko vijeće na sjednici, a ona će biti održana tek 8.12. Drugi je par cipela, što HDZ i svita nemaju niti malo obraza, pa da poslušaju glas građana koji se zgražaju odlukom o Šukeru. Uz svu galamu oko Šukera ne vidi se niti prijedlog nagrade za Severa koji se također nije proslavio kao gradonačelnik u slučaju Billa. Žalosno je da ta dva slučaja zasjenjuju prijedloge nagrada stvarno dobrim ljudima koji ih i zaslužuju.
03.12.2010 - koko
Sramota.. ŠUUKKEEERRUUU Sramota.. sam je sebi dojelil počasno građanstvo... UŽASSS
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.