01.12.2010

Dan borbe protiv AIDS-a

Danas se obilježava Dan borbe protiv AIDS-a, a povodom njega ove će subote studenti medicine na Tržnom centru dijeliti letke kako bi stanovništvo educirali o opasnostima ove bolesti. Akcija se provodi u više gradova već 12.godina, a po prvi puta i u Velikoj Gorici.

Hrvatska je zemlja sa niskim rizikom oboljenja od HIV bolesti, međutim prava slika o broju osoba koje žive s HIV-om ne postoji zbog tek 1% ljudi testiranih na HIV. Prisutnost virusa HIV-a u zaraženoj osobi u Hrvatskoj se vrlo kasno diagnosticira, a tome u prilog govori da prosječna dužina života oboljelog od AIDS-a iznosi 20 mjeseci. Inače, od ulaska virusa do manifestacije bolesti prođe oko 10 godina.

U Hrvatskoj, prema podacima iz 2009. godine, žive 792 osobe s HIV-om, a od 1986. godine njih 164 je izgubilo svoj život. U zapadnoj Europi virus se najčešće prenosi spolnim putem, a najbolja metoda zaštite od širenja ove opasne bolesti jest prevencija kroz edukaciju. Studenti medicine stoga zajedno nastupaju u obrani zdravlja mladih, koji spadaju u epidemiološki rizičnu skupinu zbog specifičnosti životnog stila.


U Velikoj Gorici na Tržnom centru, studenti će provoditi edukaciju stanovništva dijeljenjem letaka, 4.12. od 9 do 15 sati.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati