13.07.2010

Čuvajte se sunca


Budući da Hrvatsku idućih dana (četvrtak i petak) čekaju paklene temperature od čak 36°C, liječnici upozoravaju građane, pogotovo starije osobe, kronične bolesnike i djecu koji su u posebno osjetljivoj skupini, da ne izlaze iz kuće između 10 i 18 sati. Sve poslove poput odlaska liječniku ili pak kupovine namirnica trebalo bi obaviti predvečer ili u ranim jutarnjim satima.

Također, bolesnici trebaju paziti na uzimanje lijekova, a svima se preporuča uzimanje većih količina vode, te izbjegavanje alkohola i slatkih, gaziranih napitaka. Dobro je i jesti laganu hranu, a ne teška i začinjena jela.

Ne zaboravite da objavljene temperature na prognozama se dobivaju mjerenjima iz stanica u hladu i na travnatoj površini pa treba uzeti u obzir da su temperature na asfaltu nekoliko stupnjeva više.

"Ljudi se ruše zbog vrućine, mladi precijene svoje mogućnosti, a stariji ne piju dovoljno tekućine. Posebno bi trebali paziti kronični bolesnici i uzimati redovito lijekove te ne ići van po najvećoj vrućini. I stariji trebaju biti na oprezu te ukoliko moraju, da rano ujutro sve obave, a nakon toga ne izlaze na sunce", izjavio je za 24sata dr. Mladen Hron, voditelj smjene u Hitnoj.

Temperature bi se u nedjelju mogle kretati oko podnošljivijih 30 stupnjeva uz mogućnost kišnih oborina, a što često u ljetnim mjesecima znači mjestimični pljuskovi praćeni grmljavinom.
Do tada nas čeka nekoliko paklenih dana.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati