03.02.2011

Cuga je tuga

Sjajan odaziv zabilježila je jučerašnja audicija za snimanje televizijskog spota kampanje Cuga je tuga koja se održala u dvorani Galženica. Pedesetak mladih Velikogoričana odazvalo se pozivu da pokažu svoje glumačke sposobnosti i budu dio televizijskog spota koji će šokirati Hrvatsku.

Alkohol je opasan

Snimanje će se održati tokom veljače, a televizijski spot imat ćemo priliku vidjeti i na Hrvatskoj televiziji. Sam koncept spota je zamišljen da šokira svojom porukom. Osnova priče su mladi koji se dobro zabavljaju na tulumu, a neki od njih pretjeraju u alkoholu što rezultira neželjenim događajima.

- Vidimo posljedice konzumiranja alkohola kod mladih. Koncept je da šokira prikazom nesreće, tučnjava, onesvješćivanja i smrti kao posljedica nesreće. Sve ono što se mladom čovjeku može dogoditi kod konzumacije alkohola - kaže Zvjezdana Bubnjar, voditelj projekta.

Mladi Goričani hrabro su stali na pozornicu i predstavili se žiriju, zajedno zaplesali i tako postali dio kampanje koja ima sve naznake da se proširi na nacionalnu razinu. I njima samima je ovo društveni angažman i kažu da im nije bitno što nema naknade za sudjelovanje.

- Kako se bavim glumom i ona je nešto što volim zainteresirao sam se za projekt i priključio se. Ovo je jedno novo iskustvo i danas smo se svi dobro zabavili - rekao nam je 17-godišnji Antonio Penić iz zagrebačke Umjetničke gimnazije.

Istog je mišljenja iz Lucija Bogdan iz goričke Ekonomske škole.

- Kada je u školi došla obavijest da će se održati audicija odmah me zainteresiralo. Oduvijek mi je bila želja glumiti i nadam se da će audicija dobro proći - dodala je 16-godišnja Lucija.

Trud učenika prepoznali su i voditelji kampanje pa iako se tražilo četri glavna glumca i dvadeset statista odlučeno je da će svi sudjelovati u snimanju scena za spot.

- Svi su se pokazali kao vrsni plesači i bilo bi šteta da se ne priključe kampanji - kaže Arijana Mataga Tintor.

cugajetuga11.jpg

Predstava i gostovanja na televiziji


Kampanja i ide dalje od snimanje televizijskog spota. Udruga Kultura Nova osmislila je predstavu čiji su nositelji glumci Franjo Jimmy Jurčec i Dino Škare. Priča govori o danu nakon što je djed došao po svoga unuka u bolnicu kojemu su ispumpali želudac zbog opijanja.

- Istraživanje i anketa su pokazale da je mladima upravo ispumpavanje želuca najsramoniji događaj nakon alkoholiziranja, dolazak roditelja u bolnicu tei problemi s policijom.  To je i okosnica predstave koja će premijeru imati 18. ožujka u V.Gorici - kaže Zvjezdana Bubnjar o predstavi Mamurluk.

Sama kampanja privukla je i pozornost medija te je jutros sniman prilog za školski program HTV-a, a prilog će se emitirati u posebnoj emisiji 17. veljače u kojoj će sudjelovati i gradonačelnik Dražen Barišić. Gimnazija Velika Gorica pak će 19. ožujka sudjelovati u emisiji Ni da ni ne, svojevrsnoj Parlaonici, na temu treba li mlade u alkoholiziranom stanju kažnjavati.

Sve više partnera u projektu, liječnici pripremaju edukativnu knjižicu

Inicijativa iz Grada ubrzo je pronašla zainteresirane partnere pa su se projektu Cuga je tuga priključile udruga "Kultura Nova" koja je osmislila popratnu predstavu, udruga "Ti si OK" koja provodi preventivne programe, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica s prostorom i tehnikom, kao i velikogorička policija.

U pripremi je i edukativna brošura koja se izrađuje s timom psihologa iz KBC Sestara milosrdnica iz Zagreba u kojoj će liječnici s psihijatrijskog odjela za odvikavanje od alkohola upoznati mlade s opasnostima alkoholizma.

Sama svrha projekta je uključiti roditelje, škole i same mlade da kreiraju negativno mišljenje o alkoholu koje je danas gorući problem kao najrašireniji opijat koji je u našim krajevima društveno prihvatljiv.


Komentari
04.02.2011 - doktor tko
Hm ja sam obično od cuge veseo i puno pričam, a i pleše mi se :)
03.02.2011 - ivan
no, no momci... budite dobri :)
03.02.2011 - vanilla_kok
Why drink or smoke, when you can do both!
03.02.2011 - doktor tko
Why drink and drive when you can smoke and fly!
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati