07.07.2010

Buševčani u smradu

– Sramotno je da nadomak Zagrebu, u ovom stoljeću, Turopoljci žive u smradu vlastitog izmeta. Ljeto je, a po našem lijepom selu zbog mirisa se ne može ni prošetati – požalila se gradskim ocima Lili Mikecin iz Buševca.


Prazne jame noću


– Buševec, kao i mnoga sela u Turopolju, žali se Lili, nema kanalizacijski sustav. Samo rijetka kućanstva imaju septičke jame, a još su malobrojnija ona koja ih redovito čiste. Otpadne vode, kaže, odvode se u grabe koje se nedovoljno održavaju. Predsjednica Mjesnog odbora Buševec Barica Kovačević, članica HDZ-a, potvrdila je istinitost Lilinih riječi.


– Desetak posto stanovnika Buševca pušta otpadne vode iz septičkih jama u grabe jer ne žele plaćati 140 kuna svaka dva mjeseca za ispumpavanje septičkih jama. Za neke je i skuplje ako im je septička jama manja. Grabe, kojih ima po cijelom mjestu, zbog toga smrde, posebno ljeti. Ja upozoravam te ljude, oni mi kažu “nećemo više” i onda ponove istu stvar – kaže Barica Kovačević. Nemoguće je, kaže, nesavjesne susjede kontrolirati jer otpadne vode iz septičke jame ispuštaju noću. Ističe da sličan problem imaju i ostala mjesta u Donjem Turopolju bez kanalizacije – Vukovina, Mraclin, Rakitovec i Kuće. Stanje je najgore u Buševcu jer se zbog močvarnog tla septičke jame jako brzo napune oborinama.


“Šuker započeo projekt”


– Dok je Ivan Šuker bio gradonačelnik Gorice, počeo se rješavati ovaj problem. Već su se dobivale građevinske i lokacijske dozvole za izgradnju kanalizacije. Onda je došla vlast SDP-a, Tonino Picula postao je gradonačelnik i projekt je stao – kaže Barica Kovačević. Gradonačelnik Gorice Dražen Barišić u ponedjeljak joj je na sastanku rekao da se problem kanalizacije Donjeg Turopolja počinje rješavati. Hitnost rješavanja tog pitanja naglasio nam je i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.


– Hrvatskim su vodama gorički gradski oci već predali svu dokumentaciju vezanu uz kanalizaciju Donjeg Turopolja. Projekt je vrijedan 150 milijuna kuna – objasnila je Barica Kovačević.


izvor: Večernji listKomentari
08.07.2010 - cool232
zbilja je sramotno, al kaj češ kad je država suha ko barut.... samo dug gomilamo :(
07.07.2010 - To!
http://www.youtube.com/watch?v=N72uQtnBXtE
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati