07.02.2011

Brzi internet sporo dolazi

Iako brzi internet u Hrvatskoj postoji već godinama, za stanovnike nekih sela u okolici Velike Gorice ta je usluga još uvijek nedostupna. Naime, pružatelj usluge T-com, zbog „trenutnih tehničkih nemogućnosti“, već godinama ignorira zahtjeve stanovnika sela Ruče u opčini Orle za dobivanjem ADSL priključaka.

Sličnih problema imaju i stanovnici Gradića, Petrovine, Čičke Poljane, Suše i Veleševca. Iako se i iz najudaljenijih od ovih sela do Zagreba stiže za otprilike sat vremena, neka tehnička dostignuća do ondje ne dolaze ni nakon godina zakašnjenja.

Razloge zbog kojih je Ručanima nedostupan ADSL potražili smo od Hrvatskog telekoma.

- Zbog udaljenosti od DSLAM-a, uređaja koji služi za pružanje ADSL usluge, u mjestu Ruče trenutno ne postoji mogućnost korištenja ADSL usluge te u ovom trenutku ne možemo precizno odgovoriti kada bi ta usluga mogla postati dostupna korisnicima na tom području – odgovorili su na naš upit iz HT-a na pitanje "gdje je zapelo".

Nezadovoljni takvom situacijom, stanovnici Ruča već treći put skupljaju molbe i potpise koje će uputiti T-comu. Njihova prva dva pokušaja prošli su nezamijećeni. Ovaj će put zahtjev predstaviti u obliku ultimatuma; ukoliko se T-com opet ogluši na njihove molbe, Ručani najavljuju kolektivni prelazak na drugog pružatelja usluge fiksne telefonije.

Iako je brojka korisnika ADSL-a u Hrvatskoj prošla 600 tisuća još uvijek kasnimo za EU-om, gdje pristup brzom internetu u nekim zemljama ima i do 80 posto kućanstava, a u Finskoj je odnedavno proglašen ustavnim pravom.

Dok brojna naselja i kućanstva u Velikoj Gorici nemaju pristupa brzom internetu prema neslužbenim mjerenjima najpoznatijeg mjerača brzine pristupa internetu na svijetu, Speedtest.net-a, upravo je u Gorici i dalje najbrži internet u Hrvatskoj. Mjerenja treba uzeti sa zadrškom jer uzimaju manji broj korisnika za analizu, a po njima prosjek brzina pristupa internetu iz V.Gorice iznosi 7.14 Mb/s. Slijedi Osijek s 6.28 Mb/s, Zagreb s 5.28 Mb/s te Varaždin koji surfa na 5.08 Mb/s.

autor: Stjepan Mileković / VGdanas.hr


Komentari
12.02.2011 - cool232
pa jel prijelaz na drugog operatera realno ista moze rijesit ako je T-Ht vlasnik telekomunikacijke infrastrukture? ( bar postojeće)...čisto sumnjam da bi itko od "alternativaca" vuko svoju infrastrukturu do Ruče npr...
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura