08.05.2010

Blaž: Majmunska posla


Majmuni, divljaci, sociopati, idioti, seljačine, dno dna. Mogao bih do sutra nabrajati.... Definitivno zaslužuju nekoliko godina zatvora, novčane kazne od nekoliko tisuća eura i  zabranu ulaska na stadion na nekoliko godina. Možda čak i ugradnju huliganskih čipova u njihove poremećene glave tako da budu u totalnoj kontroli. Toliko su degutantni da upravo zbog takvih majmuna nemam želju pratiti hrvatski nogomet.


Ovaj tjedan sam putovao malo na sjever Europe, točnije u njemačku pokrajinu Nordrhein – Westfalen i upoznao njihove navijače. Cijeli grad je bio žut; gdje god se čovjek okrene vidi žuti dres. Pogađate, radi se o navijačima Borusije iz Dortmunda. Dortmund je jedan od najrazvijenijih gradova u Njemačkoj, kao i Velika Gorica, 7. je po veličini (u Njemačkoj), ima 587.000 stanovnika i u sezoni 08/09 broji impozantnih 74.830 navijača. Ne bilo kakvih navijača već navijača koji su proglašeni najprivrženijim navijačima koje neki klub može imati. Također, stadion Signal Iduna Park (Westfalen Stadion) proglašen je prošle godine najljepšim stadionom na svijetu po izboru britanskog dnevnika Times.


Borussia Dortmund je klub koji postoji već 101 godinu i na domaćim utakmicama Bundeslige svih 80.500 je uvijek rasprodano. Navijači dolaze iz svih dijelova Njemačke i traži se ulaznica više, hoteli ugošćuju navijače, barovi su prepuni žutih pivopija i događa se nešto vrlo posebno. Tamo me nešto toliko zabavilo, oduševilo i lagano mi naježilo kožu...


Dok sam sjedio u centru grada i večerao na jednom od trgova u Dortmundu, okružen nevjerojatnom navijačkom atmosferom i morem žutih, odjednom su se svi žuti dresovi ustali i počeli pljeskati. Nisam odmah shvatio što se događa, no onda sam vidio dva zelena dresa. Ostao sam osupnut. Cijeli trg je pljeskao dvojici prolaznika iz suparničkog tabora! Negdje unutar sebe sam osjetio navalu neke sigurnosti, suradnje, pozitivnih vibracija, tolerancije; po prvi put mi je bilo jasno zapravo zašto se ovaj prostor u kojem sam se trenutno nalazio zove civiliziranim i europskim.


To nije jedina stvar koja me oduševila; oduševila me njemačka pragmatičnost, usluga i ponuda. Društvo koje diše slobodno unatoč tome što policija stalno kruži po gradu te šarolika slika ljudi koji tamo žive. Svi žive zajedno bez puno konflikata. Ima svakakvih, onih koji prolaze ulicom i svađaju se sami sa sobom, od kosookih, tamnih, svijetlih, polutamnih ili pak zgodnih žena koje nose feredžu, indijki, tajlanđanki....Uličnih zabavljača na stotine načina, svatko traži svoju realizaciju uz pravila koju poštuju. Ne događa se to da netko zamjera Bosancima i Hercegovcima što su se doselili, već svatko radi svoj posao, živi svoj život i dobiva po zasluzi ono što zaslužuje. Povratak u VG mi je pružio opet stari osjećaj toga da sam doma, no boravak u Dortmundu bih lako mogao opisati kao domaći.


Situacija koja se istovremeno događala u Zagrebu, no na skroz drugoj razini svijesti koja je u neredu, nije me iznenadila, već samo rastužila. Svjestan sam toga da ne mogu našim navijačima objasniti da nisu «cool» kad se tuku i uništavaju, a svjestan također da ni trenutna nomenklatura ne može obuzdati i odgojiti navijače da navijaju dostojno za dobrobit svoga kluba i dobrobit zajednice. Možda prva stvar koju bi trebali napraviti jest izbaciti «Bad» iza svog naziva. Kako je Dinamo Zagreb svojevrsno bio Croatia Zagreb, tako bi možda Bad Blue Boysi mogli promijeniti naziv u Balkan Blue Boys i pokajati se za svoju huligansku prošlost i pokrenuti novi pokret kvalitetnog, tolerantnog i inovativnog navijanja u kojem se navija s dobrim srcem, a ne pendrekom.


Imam ja svoje snove, a jedan od njih je jednog dana otići na popunjen i renoviran maksimirski stadion sa svojim sinom i objasniti mu kako su nekoć postojali neki Bad Blue Boysi... Do tada, na Maksimir neću kročiti.


Blaž HrvackaKomentari
11.05.2010 - vanilla_kok
dete po domaci... hebala vas gramatika :)
11.05.2010 - ivan
A siroti nedužni "navijači"!
11.05.2010 - vrisak
kaže se djeca ne dijeca
10.05.2010 - BBB VG
Kaže se dijeca, index boy
10.05.2010 - vanilla_kok
smijesne su neke optuzbe od bbb, tipa ovo za decu na tekmi!? cega se dijete mora bojati vise, policije ili pijanog majmuna od 2 promila koji vadi specijalce iz vozila za razonodu!??
10.05.2010 - sanjin
vi BBB si prvo napravite reda među sobom pa ćemo mi ostali doći na tekme. Do tad dinamove tekme i dalje gledaj sa svojih 100 prijatelja, to je otprilike prosječan broj posjetioca po utakmici.
10.05.2010 - BBB VG
Blaz, daj mi reci samo na koliko si tekmi uopče bio '? a vi svi koji serete po boysima baš me zanima kakvo bi imali mišljenje da je i vaše dijete bilo na stadionu pa da je dobilo po glavi , od murije... svi ste vi indexovci...
10.05.2010 - BBB VG
kaj onda nisi ostao u Njemačkoj ak je tako sve divno i krasno ...
09.05.2010 - tajlanđanka
daj ti nama usporedi radije clubbing....;)
08.05.2010 - jajodokrajo
ajde ne seri blaž nije tebi bas dobro?!
08.05.2010 - lala
Apsoluto se slažem s tobom i podržavam te
08.05.2010 - ivan
da, ovim primitivnim seljacinama ne bih nimalo milosti trebalo pokazivati...pa nek se kasnije kaju!
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura