06.02.2011

Bitka za Zračnu luku Pleso

Utrka za dobivanjem u koncesiju zagrebačke zračne luke ulazi u finale, a u bitku za “osvajanje” Plesa polako se uključuju i diplomacije država čiji su aerodromi kandidati za 302 milijuna eura vrijedno ulaganje u najveći hrvatski aerodrom, od čega je samo prva faza - igradnja novog putničkog terminala - teška oko 190 milijuna eura.

Tako se, kako doznajemo, novi potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević, kao i čelni ljudi Plesa, nedavno sastao s predstavnicima zračne luke George Bush iz Houstona.

Diplomatska potpora

Predstavnici hjustonske zračne luke tada su posjetili i američko veleposlanstvo, koje je upoznato s njihovim planovima za hrvatsko tržište. U kontekstu toga može se promatrati i najnoviji posjet Gordana Jandrokovića, ministra vanjskih poslova, Washingotnu, kao i najava uspostave izravnih zračnih linija između Hrvatske i SAD-a. Jandroković se sastao s državnom tajnicom Hillary Clinton. Pravo lobiranje Amerikanaca očekuje sredinom travnja u Dubrovniku na konferenciji posvećenoj 15. obljetnici pogibije Rona Browna.

Osim Amerikanaca, koji su, tvrde upućeni, u ovom trenutku najizgledniji kandidat za ulazak na Pleso, kroz Zagreb su proteklih tjedana prodefilirali i predstavnici niza drugih zračnih luka, a iza sebe imali su i diplomatsku potporu svojih veleposlanstava čiji su se predstavnici susreli s direktorom Zračne luke Zagreb Tončijem Peovićem, ali i s Miloševićem.

U poslovnim i političkim krugovima kao najvećeg konkurenta aerodromu iz Houstona ističu Aeroports de Paris (ADP), tvrtku koja upravlja pariškim zračnim lukama, uključujući i onu najveću - Charles de Gaulle, kao i s desetak drugih aerodroma u Europi. U utrku su se uključili i Nijemci: dvije zračne luke iz te zemlje - Frankfurt, kojim upravlja Fraport, i München, iskazuju interes za Pleso.

autor: Adriano Milovan / Jutarnji list


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.