16.03.2011

Besplatna obuka za dadilju pa 20 000 kuna za početak rada

Potreba tržišta za njegovateljicama djece, popularnije poznatim pod nazivom dadilja, na području Zagrebačke županije ponukala je 61 ženu u srednjoj životnoj dobi da se vrati u školske klupe u nadi da će dobiti posao.

No, uzalud trud Ministarstva obrazovanja koji je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Regionalnom razvojnom agencijom Zagrebačke županije odobrilo program školovanja projekta "Certificirane profesionalne dadilje na tržištu rada Zagrebačke županije" vrijedan gotovo milijun kuna, od čega je Europska unija osigurala 83,74 posto potrebnog iznosa.

Ništa bez 20 tisuća kuna

Naime, sve navedene institucije "zaboravile" su da zanimanje dadilje u smislu otvaranja obrta nije legalna stvar, a lopticu odgovornosti za propust u milijunskom projektu prebacuju jedni na druge.

– Ministarstvo znanosti odgovorno je isključivo i samo za odobrenje programa po kojemu će se dadilje školovati i koji je udovoljio svim našim zahtjevima. No, polaznice projekta, prema sada važećim zakonima neće se moći legalno baviti tim zanimanjem u smislu otvaranja obrta, odnosno vrtića, kako je to predviđeno – rekla je Žana Ćorić iz odjela za odnose s javnošću.

Nakon godinu dana školovanja – 157 nastavnih sati u pučkim otvorenim učilištima u Velikoj Gorici, Ivaniću i Samoboru, te 250 sati prakse u dječjim vrtićima i završnih testiranja, presudno za posao dadiljanja polaznicama projekta bit će novac, i to 20 tisuća kuna koje će morati imati kao početni kapital.

Naime, još 1998. godine ukinuto je zvanje dadilje i izbrisano iz nomenklature zanimanja, pa će polaznice moći otvoriti svoja poduzeća za što će im biti potreban spomenuti iznos.

Najviše petero djece

– U svojim vrtićima koje će registrirati kao trgovačka društva dadilje će moći čuvati najviše petero djece. Svoj obrt neće moći imati, no radimo na tome da se to zvanje ponovno omogući – rekao je Zlatko Herček, direktor Regionalne razvojne agencije, koja je glavni partner spomenutog projekta.

Iz ministarstva također ističu stalne promjene i potrebe tržišta te zakonske regulative koje bi se trebale mijenjati s obzirom na to.

– Sličan situacija bila je s njegovateljima starijih osoba zbog kojih je zakon promijenjen – dodala je Ćorić.

Da s obzirom na još važeće zakonske regulative neće moći otvoriti vrtić kako je to zamišljala, Snježana Lazarin iz Velike Gorice, kaže, ne zna.

– Položila sam psihološke testove i sada čekam da započne edukacija koja starta polovicom ožujka. Namjeravam otvoriti vrtić i vjerujem da će biti kako su nam obećali – rekla je polaznica projekta Snježana Lazarin.

autor: Večernji list


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati