28.05.2010

Azbest još uvijek na krovovima

Pogledajte krov ovog vrtića, on je od azbestnih ploča kao i krovovi velikog broja stambenih zgrada i obiteljskih kuća u Velikoj Gorici, pa i Osnovne škole Nikole Hribara, pokazao nam je Mato Perković, predsjednik Udruge stanara Velike Gorice, koja je pokrenula inicijativu za zamjenu azbestnih ploča na krovovima radi zaštite zdravlja građana Gorice.


Pažljivo promatrajući krovove u šetnji s Perkovićem kroz središte Gorice svakih nekoliko minuta mogli smo primijetiti karakteristične ovalne oblike azbestnih ploča koje je proizvodio Salonit. Perković ističe da Gorica nije iznimka, da toga ima po cijeloj Hrvatskoj i da kratkoročnih rješenja problema ne može biti.


– Da, to je na krovu živi otrov – kratko je komentirala djelatnica vrtića Velika Gorica u Kurilovečkoj, na čijem krovu su azbestne ploče, upućujući nas na razgovor s ravnateljicom vrtića Suzanom Čujev-Šipušić.


– Tražili smo od Grada oko šest milijuna kuna za obnovu naših četrnaest objekata. U nju bi bila uključena i zamjena azbestnih krovova na našim objektima u Cvjetnom naselju i Kurilovečkoj, no Grad nema novca za to – kaže Suzana Čujev-Šipušić.


– Dok je azbestna ploča čvrsta nema opasnosti, ali kad dotraje postaje opasna – kaže Mato Perković, a s njim se slaže i Marko Ružić, stručni suradnik za zaštitu okoliša gradske uprave Velike Gorice.


– Grad je mjerodavan samo za one objekte kojima je vlasnik, a zgrade trebaju održavati njihovi suvlasnici. Ako su azbestne ploče oštećene, na njima se to može vidjeti. Naputak Ministarstva zaštite okoliša jest da se azbestne ploče trebaju mijenjati, ali ne nužno odmah ako nisu oštećene. Evidencija o količini azbesta u gradu, nažalost, ne postoji – kaže Marko Ružić. Ističe da građani mogu predavati azbestni otpad ovlaštenim sakupljačima besplatno.


izvor: vecernjilist.hrKomentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura