06.12.2009

Autocesta do Zagreba 2010.


Vlada Republike Hrvatske usvojila je Plan gradnje i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2009.-2012. godine. Tim četverogodišnjim planom određuju se sredstva i rokovi za gradnju autocesta, a prema najnovijem planu radovi na gradnji autoceste Zagreb-Sisak staju po završetku gradnje dionice Velika Gorica - Jakuševec.

Tako će velikogoričani slijedeće godine novom autocestom moći do Zagreba, ali ne i do Siska. U planu, osim za izradu dokumentacije, nisu osigurana sredstva za nastavak gradnje autoceste od Buševca do Siska. Ipak, ostavlja se mogućnost povećanja opsega gradnje bude li interesa za financiranje dugoročnih kredita Europske banke za razvoj i EBRD-a , stoji u ovome dokumentu.

Do sada je na gradnju ove autoceste utrošeno 1 milijarda i 195 milijuna kuna, a u narednom periodu do 2012. godine planirano je još milijardu i 343 milijuna kuna.


goricaizzraka.jpg
Velika Gorica iz zraka (autor: Divna Jakšić)

U izvješću za gradnju autocesta do 2008. godine, koji je potpisala premijerka Jadranka Kosor ispred Vlade, stoji kako je osnovni problem u izgradnji bilo kašnjenje prostornog plana Zagrebačke županije od 12 mjeseci.

Za dionicu V.Gorica-Jakuševec u planu stoji da se u 2009. godini utroši 326 milijuna, 2010. godine 398 milijuna kuna, a 2011. godine 190 milijuna kuna. Iako po ovome radovi bi tekli i u 2011. godini po planu se puštanje u promet najavljuje za slijedeću godinu.

Autocesta A11 duljine je 47 km i do sada je u promet pušteno 9 km poddionice Velika Gorica jug - Buševec. Slijedeće godine biti će pušteno u promet dodatnih 10 km od V.Gorice do Zagreba dok za ostatak od Buševca do Siska u planu stoji samo "iza 2012.".
Komentari
08.12.2009 - mariovg
super
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.