08.12.2010

Albatros ostaje u Gorici

Pjesmom "Turopolje moje drago" ansambla Zlatne godine započela je u srijedu večer dodjele književne nagrade Albatros koja je ovo godine pripala Veroniki Prvonožec za njezinu zbirku priča "Učiteljica".

Književna nagrada Albatros dodjeljuje se od 1995. godine i do sada ju je primilo 17 autora, najviše iz Velike Gorice, njih 5, a otišla je u ruke pisaca diljem Hrvatske. Prosudbena komisija u sastavu Enes Kišević, Maja Gjerek i Božidar Prosenjak, knjigu priča Učiteljica između 23 pristiglih radova ocijenilo je najboljom.

Priče autobiografski opisuju pedagoški rad Veronike Prvonožec kao dojmljivu prozu koja otvara prozor u vrijeme autorice, nadahnuto je opisan i s mnoštvo detalja ocrtana ljepota starih turopoljskih domova, objasnila je Maja Gjerek. Riječima su sačuvana dragocjena sjećanja na Turopolje i nekadašnje učiteljice.

Pjesnik Enes Kišević i sama autorica pročitali su nekoliko ulomaka iz knjige, a nakon čega je g. Kišević poručio:

- Nisam dvojio o pobjedniku jer sam između jednostavnosti i kompliciranosti, između psovke i ljudskosti, između šminkerskog stila i plemenite ljepote, između nasilja i ljudske dobrote odabrao uvijek ono drugo. A sva to sam našao u pričama učiteljice - objasnio je poznati pisac.

albatros2010.jpg

Nagrađena autorica, vidno pod dojmom nove slave, samo se zahvalila svima koji su je bodrili  i pomogli joj u radu, a dirljivo obraćanje okupljenima bilo je prekidano pljeskom. Nagradu Albatros Učiteljici uručili su gradonačelnik Dražen Barišić te v.d. ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Snježana Špehar.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati