21.06.2010

Aladin i čarobna svjetiljka

Večeras u 20 sati u dvorani Gorica održat će se premijera nove predstave Scene Gorica, a prvu priliku za vidjeti ovu predstavu imate već sutra u isto vrijeme na istom mjestu.

Zapadni svijet upoznao je priču o Aladinu i čarobnoj svjetiljci tek sa Gallardovim prijevodom početkom 18. stoljeća, premda je ona, kao i ostale priče iz arapske zbirke Tisuću i jedna noć mnogo starija i povezana s usmenim pripovijedanjem. Najstariji dijelovi oslanjaju se na indijske i perzijske izvore, koji su u 9. stoljeću prevedeni na arapski i dopunjavani sve do 18. stoljeća.

U Aladinu su elementi različitih istočnjačkih tradicija (indijske, perzijske, arapske i dr.) čudnovato pomiješani i povezani u jedan svevremen kontekst te izgleda da su, baš kao i sama zbirka, nastajali stoljećima, neprestano se otvarajući novim i suvremenijim interpretacijama. Od Avantura princa Ahmeda, najstarijeg „preživjelog“ animiranog filma (1926), koji nudi jednu verziju Aladinove priče do dvjesto godina stare britanske tradicije pantomimskih obrada Aladina koje duhovito ukazuju na trenutno stanje društva.

Za Scenu Gorica veliki hrvatski pjesnik Enes Kišević prepjevao je Aladina te stvorio hrvatskoj književnosti iznimno poetsko djelo o dječaku koji upoznavši moć čarobne svjetiljke otkriva život u svim njegovim aspektima.

Nježna, čarobna, okrutno lijepa  književnost koja djecu na poetičan i vrlo suvremen način vraća izvornoj ljepoti bajke. Aladin i čarobna svjetiljka inspirirana  je burtonovskom poetikom iščašenog animiranog filma, pop arta i klasicizma. Predstava je izgrađena suvremenim estetskim pismom čudesnog svijeta stvorenog kako za djecu tako i za odrasle.

aladin.jpg
Po prvi puta na "daskama što život znače" predstavit će se i Luka Nižetić

Tekst Enes Kišević, režija Senka Bulić i Matko Brljević, glume, plešu i pjevaju Luka Nižetić, Ana Vilenica, Ana Karić, Špiro Guberina, Marinko Leš, Stipe Kostanić, Vladimir Atomic Smud, Elvis Hodžić, Davor Ćiković, Zlatko Čančar, Martina Drezga, Miroslav Mlinar, Domagoj Lučić i Dino Perenski.Komentari
15.10.2010 - petra
pretstava je odlicna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
24.06.2010 - ivo
Dražen, jesi to ti?! :p
24.06.2010 - ghostd
O draga tužna sovo :)) otišla sam koliko je to moguće u dubinu tvojih veličanstvenih govora puno prije mog jučerašnjeg odgovora. Ne zamjeram ti da nisi razumio moju poruku jel si zauzet brojkama :))) ali ponovit ću se, smatram te očiglednim insiderom čija bi zadaća trebala biti hvaliti predstavu a ne se upuštati u rasprave oko troškova sa Anom b iliAnom c ili Darkom m. I još nešto, tvoji pouzdani izvori nisu baš čvrsti a ako si dobar profiler odmah ćeš shvatiti da sam ja najbliže glavnom izvoru :))) shvaćam da imaš potrebu komentirati ali koncentriraj se na dobro
24.06.2010 - A.
predstava je super !!!
24.06.2010 - tuzna sova
dragi/a Ghostd da se razumijemo meni je predstava puno vise nego divna i ja sam skroz ponosan sta zivim u gorici i imam takvo kazaliste ja tebe ne zelim vrijedati ja sam se s ovim iznosima sam nadovezivo na komentat jedne ana koja je rekla da se za te novce mogu dopeljat u goricu al pacino i meryl streep drugi put kad kritiziras nemoj citati samo zadnju poruku nego malo odi u dubinu rasprave jel ovako ispadas glup sa svojim komentarima.
24.06.2010 - Ghostd
SAD mi je jasno zašto si se nazvao tuzna sova. Ti si neki tužan (moram primjetiti da se rimuje sa ruzan) spijun čija je životna zadaća analizirati troškove tebi nedostiznih dogadjanja. Moj savjet je da krenes na pilates i rjesis se negativne energije :)) meni je predstava divna a troškove prepustam expertima poput tebe
24.06.2010 - tuzna sova
jajo do krajo zato se tebe ne pita nista jedan luka je sigurno sam uzo 15000kn sta je dva mjeseca svaki dan dolazio na probe iz zagreba u vg a da ne pricamo o ostalih 11 glumaca i plesaca pa ne glume oni za burek
24.06.2010 - tuzna sova
pir malogradana je kosto 500 000 to svi znamo scena gorica je dobila za ovu godinu 300 000 kn od toga su 200 000 kuna potrosili na ovu predstavu koja ce sigurno zaraditit jos toliko jel ako ju samo jedno kazaliste pozeli kupiti mora platiti 40 000kn ponavljam govorim o potvrdenim svotama koje neke mozete provjeriti
23.06.2010 - sanjin
jučer na indexu članak kako je ministarstvo obrane platilo 2,5 milijuna kuna za tv spot postani kadet. a vama je 200 000 kuna puno za produkciju predstave!
23.06.2010 - jajodokrajo
ajde ne seri kaj tu kosta tak puno kaj oni na zlatnim jastucima spavaju i po oblacima hodaju kaj je to kaj se nabacujes s ciframa love koda su papirici-da se mene pita nebi im dao ni 20 000kn
23.06.2010 - tuzna sova
predstava je kostala malo manje od 200 000kn za velikog kazalisnog znalca kao sto je ana jedna predstava koja se zove "od a do z" u kojoj glume dva glumca enes bešlagic i zlatan zuhrić zuhra kosta 600 000kn a u aladinu imas 6 glumaca i 6 plesaca(od toga je špiro guberina 6 puta jaci glumac od enesa i zuhre) pa si malo razmisli sta je skupo prije nego bubnes glupost. ovi podaci dolaze iz provjerljivih izvora.
22.06.2010 - sanjin
imaš neke konkretne brojke?
22.06.2010 - ana
sa tom lovom mogla je dovesti al pacina i meryl streep da glume u gorici.
22.06.2010 - jajodokrajo
sta ces facepalm to ti je nasa svakdasnjica nekima se sve samo oko tokga vrti i jos oko neceg kak zaje...t svog bliznjeg
22.06.2010 - facepalm
ne mogu Goričani bez politike i političkih frustracija ni na temi o kazalištu.. tužno...
21.06.2010 - micek101
svaka cast senki bulic koja sve imena dolaze glumiti u goricu. neka vas sad ovi HDZ-ovci smjene pa neka pokazu koliko su zatucani i maloumni.
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati