09.12.2010

Aktualni sat Gradskog vijeća

Donosimo pregled aktualnog sata, odnosno pitanja vijećnika gradskoj vlasti, održanog jučer na Gradskom vijeću Grada Velike Gorice.

Vijećnik Stjepan Lučić zatražio je da se most preko kanala Sava Odra u naselju Kuče popravi. – Naša djeca idu u školu 2 sata ranije, a iz škola iz Zagreba odlaze sat ranije da stignu u 23 sata doma. Imamo 3 mosta, a na svakom mostu piše pazi na svoju odgovornost – rekao je Lučić.

Zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos odgovorio je da su mostovi u Kučama i Čičkoj poljani došli u takvu situaciju da se zatvore i nakon analiza je dogovoreno da se mostom zabrani promet vozilima. Autobusna linija 305 je izmijenjena promptno nakon zahtjeva mjesnih odbora, a dogodilo se da su krivo izračunali autobus koji ide navečer u 21:40 jer ga djeca na povratu iz škole čekaju više od sat vremena. Uvest će se nova linija u 21 sat i uskladit vozni red, poručio je Kos.

- Što se tiče mosta obavili smo razgovor sa Županijskim cestama i dogovoren je projekt za novi most, natječaj je otvoren i oko Božića projekt treba biti gotov – rekao je Kos.
 
Vijećnica Branka Malnar upitala je kako napreduje gradnja škole u Novom Čiču i što je s isplatom pomoći poplavljenima.

Gradonačelnik Barišić je izvijestio da je upravo potpisan sporazum s Zagrebačkom nadbiskupijom i da su obavljeni razgovori u Fondu za privatizaciju za nekoliko čestica u sporu koji treba ubrzati da bi se cijela površina okrupnila.

– Lokacijska dozvola je ishođena, napravilo smo apsolutno sve predradnje potrebne s naše strane, Ministarstvo je osiguralo sredstva, i nema razloga da se škola uskoro ne počne graditi – odgovorio je gradonačelnik Barišić.

Zamjenik Stjepan Kos odgovorio je da je isplaćeno 70 posto od 5 milijuna kuna, a ljudi koji nisu donijeli sve papire dobit će novce kada riješe dokumentaciju. Zamjenik Kos je i rekao da je Grad Velika Gorica, na upravo održanoj sjednici Državnog povjerenstva za procjenu šteta, dobio od države oko 25 milijuna kuna za odštetu od poplave, od 320 milijuna kuna koje je planirano za cijelu Hrvatsku.

– Grad je dobio i jedan dio koji će bit isplaćen za elementarne nepogode od tuča i od svega zla koji je bio prije – rekao je Kos.

Vesna Fabijančić Križanić upitala je gradonačelnika zašto su prekinuti radovi na uređenju groblja Kušanec.

- Kao što znate izvedeni su određeni radovi, neki su ugovoreni i prema mogućnostima oni će se tamo nastaviti, a što se tiče ostale problematike oko groblja dozvolite da vas izvijestim pisanim putem – rekao je gradonačelnik Barišić koji je izvijestio i da na centralnom groblju mjesta za ukope ima još za narednih 18 mjeseci.

Vijećnica Fabijančić Krićanić bila je zadovoljna odgovorom: "Bila sam uznemirena pričama da će se prenamijeniti u poslovnu zonu, a s obzirom da ste rekli da će se radovi nastaviti zadovoljna sam Vašim odgovorom".

Vijećnica Vesna Gjurković upitala je kako će se riješiti prometna situacija odnosno gužve na ulazu u grad iz smjera Vukovine, te koji su to otežani uvjeti rada službenika u Gradskoj upravi koji zbog toga dobivaju dodatke na plaću.

- Ja ne znam o kojemu gradu vi govorite, ali u ovome gradu je prometna situacija sve bolja – poručio je gradonačelnik.

Dodaje da je ulaz po staroj cesti od strane Siska eventualno crna točka jer je došlo do zasićenja prometa i treba koristiti alternativne pravce poput autoceste Buševec – Kušanec. Također, s Hrvatskim cestama je utvrđeno da se na križanju kod veterinarske stanice izgradi desni skretač koji se još ne može izvesti, ali i to će biti riješeno. Gradonačelnik je poručio da se polako moramo prilagođavati na nove prometne pravce što će poboljšati protočnost na starim prometnicama.

Glede pitanja o doplatama na plaće gradonačelnik Barišić je rekao da je vijećnici na to pitanje odgovoreno već pisanim putem.

– Ukoliko smatrate da odgovor treba nečim dopuniti budite jasni u čemu, a da ne zadire u poslovnu tajnu. Ja bi bio najsretniji kad bi se svaka naša i moja isplata odmah vidjela na internetu pa da znate kome smo i za što platili – odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnica Gjurković nije bila zadovoljna odgovorom jer joj nije odgovoreno koja su to radna mjesta s otežanim uvjetima i zašto je moguće ostvariti dodatak za uspješan rad.

– Zar se ne podrazumijeva da netko tko radi da treba uspješno radit, a ne da bude specijalno honoriran. To se nigdje osim u Gradskoj upravi ne radi – poručila je gradonačelniku vijećnica Gjurković.

Vijećnica Snježana Popović upitala je što se planira s kurijom Josipović i naknadnim radovima na kaštelu Lukavec.

Kurija nije u nadležnosti Grada, ali predstavlja javno kulturno dobro i treba ju spasiti na bilo kakav način, objasnio je gradonačelnik.

- Došli smo do prijedloga da ako Župa NBDM ne može preuzeti projekt sanacije i izrade replike te kurije da će to napraviti Grad Velika Gorica - zaključio je gradonačelnik.

Zamjenik Stjepan Kos poručio je da su svi radovi po javnoj nabavi u Lukavcu plaćeni.

– Struka je procijenila da nikakvih naknadnih radova nije bilo već se ugovor par puta produživao – rekao je Kos. Kako naknadni radovi nisu priznati, nisu niti plaćeni, a ugovor je ispoštovan.

Vijećnik Mijo Jakunić upitao je hoće li gradonačelnik i njegovo povjerenstvo izjasniti svoj stav o inicijativi u Hrvatskom saboru o donošenju zakona o povratu oduzete imovine.

Zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos rekao je da zna za taj prijedlog, ali tek kad ga vide će raspraviti o njemu na povjerenstvu i izjasniti svoj stav.

Vijećnik Goran Beus Richembergh upitao je koji se radovi izvode na javnoj površini u Gradićima.

- Izuzetno sam ponosan što se izvode radovi u središtu naselja Gradiće, a mislim da nema naselja u kojemu se nešto ne radi - započeo je odgovor gradonačelnik Barišić te objasnio da radove izvodi ugovorni izvođač Hrvatskih autocesta, a radi se o izmještanju poklonca koji je uklonjen iz Željezničke ulice zbog rekonstrukcije križanja radi novog nadvožnjaka u Gradićima. Vrijednost radova je nešto više od 200 tisuća kuna, a ispred poklonca će Grad urediti manji trg.

– Pozivam vas na blagoslov koji će nadam se biti uskoro – zaključio je odgovor vijećniku gradonačelnik.

- Unaprijed zahvaljujem na pozivu, bit će to naime prvi poziv koji mi upućujete za jedno javno događanje u gradu – završio je aktualni sat tim riječima posljednji vijećnik za govornicom Beus Richembergh.Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.