09.08.2012

Grad odustaje od tužbe zbog privatizacije Velkoma?!

Tržni centar nije primjereno održavan te izgleda kao da propada, a dio prostora zjapi prazan. Cijena najma stolova na zelenoj tržnici je visoka i stvara gubitke koncesionaru VG Komunalcu. Zelena tržnica više nije poželjna u Tržnom centru te vlasnik, Željko Žužić, prostor prodaje Billi, a Grad stavlja u poziciju da ostane bez zelene tržnice. Vlasnicima malih poslovnih prostora bivši Velkom nije dao tabularne isprave za kupljenje prostore te vlasnici ne mogu koristiti svoja vlasnička prava (npr. prostor dati kao zalog za kredit). Vjerovnici bivšeg Velkoma čekaju na 50-tak milijuna kuna da im se odblokira s računa tvrtke.

Ovo je samo dio aktualnih problema proizašlih iz stečaja goričkog komunalnog poduzeća Velkom, a čije rješenje se nazire prijedlogom posebnog Povjerenstva Gradskog vijeća GVG-a o kojemu će sutra raspravljati gradski vijećnici na tematskoj sjednici.

Dražen Barišić, Vesna Škare Ožbolt, Vesna Fabijančić Križanić, Snježana Popović Milić, Ivica Mikulčić i Krešo Hubak, kao članovi povjerenstva su održali sedam sjednica te razgovarali sa svim akterima oko ovih slučajeva te je Povjerenstvo pripremilo odluku sa dvije točke.

Prema prijedlogu Gradsko vijeće bi sutra trebalo donijeti zaključak kojim se povlaču tužba kojom je Grad Velika Gorica tražio poništenje privatizacije Velkoma iz 2005. godine. Druga točka je da se zelena tržnica izmjesti na novo uređeni prostor koji se naslanja na Tržni centar i to sa strane parkirališta, a da se vlasnicima malih prostornih prostora nakon 15-godišnje agonije daju tabularne isprave.

U Tržni centar tako ulazi Billa koja je s vlasnikom Želkom Žužićem potpisala ugovor na 10 godina težak oko 10 milijuna kuna, a s obvezom uređenja Tržnog centra. Žužić se obvezao izgraditi nadstrešnicu za novu lokaciju zelene tržnice te urediti prostor, a što će ga koštati oko 1,5 milijun kuna.

Glede slučaja privatizacije Velkoma i tužbe koje je Grad Velika Gorica podigao nastojeći poništiti prodaju, veći dio Povjerenstva je zaključio da je taj spor propali slučaj te treba postići nagodbu da se sudski postupak prekine. U tužbi se tvrdilo da je stečajni upravitelj, uz druge navodne ustupke današnjem vlasniku, u objavi oglasa o prodaji imovine naveo neistinu "da pravo prvokupa poduzeća stečajnog dužnika ima Solidum Žužić" čime se pogodovalo u prodaji današnjem vlasniku. Tvrtka Solidum Žužić je doista imala pravo prvokupa, no samo na imovinu koja se odnosila na šljunčaru.

"Moralno problematična činjenica" je i da je istoga dana kada je potpisan Ugovor o prodaji Velkoma kupcu Solidum Žužiću stečajni upravitelj Velkoma s Hypo Alpe-Adria-Bank potpisao pravo zaloga banci na nekretnine Velkoma zbog dobijanja kredita od 8,7 milijuna kuna s kojima je Solidum Žužić i kupio Velkom. Pravo zaloga je ustanovljeno zbog osiguranja iznosa kupovnine koju je temeljem Ugovora o prodaji Solidum Žužić bio dužan isplatiti Velkomu, a isplatu te kupovnine omogućio mu je upravo Velkom, dajući u zalog nekretnine koje je od njega kupio Solidum Žužić.

Upravo je ovo bilo sporno Visokom trgovačkom sudu koji je prošle godine poništio Ugovor o prodaji te slučaj vratio na prvostupanjski sud koji treba (a ranije nije?!) utvrditi je li prodaja protivna moralu društva zbog pogodovanja u prodaji. Povjerenstvo Gradskog vijeća je zaključilo da je ovo "jedan mali dio"  odluke suda te, očito, neće ići u prilog interesima Grada.

Veći dio Povjerenstva je mišljenja da Grad neće moći dobiti ovaj postupak, posebno gledajući u svjetlu uputa drugostupanjskog suda koji je nedvosmisleno zauzeo stav koji ide u prilog tuženicima, osim jednog malog dijela zbog kojeg je vratio postupak prvom stupnju, a to je da se provjeri moralnost prilikom zaključenja Ugovora - stoji u prijedlogu zaključka Povjerenstva.

Prema dokumentaciji koja je materijal za sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća pred vijećnicima je teška sjednica. Iako je nužno da se ovo pitanje što žurnije riješi, teško se oteti dojmu da će povlačenje tužbe, pod pritiskom aktualnih problema, dati svojevrsan blagoslov da je privatizacija Velkoma provedena na pravedan i prihvatljiv način.


Komentari
10.08.2012 - Lorko 6 3
Treba konačno riješiti tu zbrku i preurediti taj prostor. Sadašnji tržni centar izgleda kao da je u pakistanskoj provinciji. Prije ulaska u tržnicu čovjek se mora cijepiti da ne dobije koleru ili dizenteriju. Tržnicu izmijestiti na zrak, a unutrašnjost urediti i dovesti trgovine.
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.