06.12.2016

"Mi jesmo udomljeni- nismo drugačiji"

„Mi jesmo udomljeni – nismo drugačiji“ naziv je novog projekta kojeg provodi Udruga udomitelja djece i starijih osoba Toplo srce.

Riječ je o trogodišnjem programu financiranom od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Uz spomenute nositelje  partneri projekta su Centar za socijalnu skrb Velika Gorica Rehabilitacijski centar za stres i traumu Zagreb

-Opći cilj ovog programa je doprinos razvoju udomiteljstva kroz unapređenje sustava podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci. Jasno je da je udomiteljstvo nedovoljno razvijeno u usporedbi s potrebama koje proizlaze iz plana deinstitucionalizacije. Ovim programom  je predviđena podrška udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci na lokalnoj razini kako bi se unaprijedila skrb o ovoj ranjivoj skupini djece s brojnim teškoćama i preprekama za ostvarivanje njihovih mogućnosti i potencijala-poručila je predsjednica Udruge Toplo srce Helena Brašić.Kroz program se provodi promocija udomiteljstva kojoj je cilj povećanje broja udomiteljskih obitelji u područjima u kojima je udomiteljstvo slabije razvijeno, kako bi đto više djece moglo ostvariti pravo na život u obiteljskom okruženju, u obitelji koja najviše odgovara njegovim interesima i potrebama te da ostane u svojoj lokalnoj zajednici.

Na udomiteljskim obiteljima je da uz pomoć i podršku djetetu razvijaju svoje kapacitete kako bi djetetu pružile najbolju skrb da ono razvije sve svoje potencijale, što bolje se uklopi u lokalnu zajednicu i doprinosi njezinom razvoju, čime se udomitelji izravno unapređuju i štite prava djece.

Udomljenoj djeci koja dolaze s velikim emocionalnim traumama i nesigurnošću će se kroz stručni pristup i podršku stručnjaka olakšati traume i nesigurnost koja ih prati u prilagodbi novoj okolini i životu u udomiteljskoj obitelji.

-Na taj način djeca bi kroz individualno savjetovanje i psiho-socijalnu podršku prevladala emocionalne nesigurnosti i traume koje donose sa sobom izdvajanjem iz bioloških obitelji i dolaskom u udomiteljsku obitelj.