Novosti Sport Događanja

Život i djelo Franje pl. Lučića sutra u kuli iznad Kamenitih vrata

12.03.2019. / Petar Brnada

U Kuli nad zagrebačkim Kamenitim vratima sutra će se održati predavanje o životu i djelu vjerojatno najpoznatijeg i najznačajnijeg Turopoljca u povijesti, Franje pl. Lučića- Zmaja Turopoljskog.

Organizator predavanja je Družba braće hrvatskog zmaja, a o Lučiću će tom prilikom govoriti najbolji poznavatelj njegovog lika i djela, Ivan Nađ- Zmaj Brezanski od Hrvata.

Ovo vrlo zanimljivo predavanje nedavno je održano i u goričkom Centru za posjetitelje, a nazočili su mu županova obitelj i županova kćer Vlasta pl. Kalay.

-U novoj državi bori se za agrarnu reformu i očuvanje oblika turopoljske zajednice, te mu uspije zadržati opseg, autonomiju i imovinu- gradi ciglanu u Mraclinu, osniva vlastite štedioničke zadruge, razvija trgovinu. Izgrađene su tri škole: u Kučama, Mraclinu i Buševcu, te petnaest čitaonica i knjižnica. Osnivaju se mnoga pjevačka, tamburaška i folklorna društva: „Vjenčić“ u Mraclinu, Tamburaški zbor u Buševcu i Donjoj Lomnici, te mnogi crkveni zborovi- kazao je tada o Lučiću predavač Ivan Nađ.

Franjo Lučić hrvatskom je narodu dao prvu oblikovanu simfoniju, Turopoljsku himnu 1919., Međimursku himnu 1946., vokalne kompozicije; četiri mise, motete, solo-pjesme, Zborske skladbe za sv. Ceciliju; O silni, jaki Bože; O Isuse izranjeni, Bože velji, Tantum ergo, Tol΄koj ubo, te Marijanske pjesme: Marijo, svibnja kraljice.

Manje je poznato da je Lučić sudjelovao u prijenosu posmrtnih ostataka Zrinskog i Frankopana u kriptu zagrebačke katedrale 1919. godine, o čemu svjedoči i jedna crno-bijela fotografija na kojoj Franjo u povorci, koja prolazi Trgom bana Josipa Jelačića, jaše na bijelom konju.

Predavanje u Kuli iznad Kamenitih vrata započet će u 19 sati.

Podijeli