19.01.2011

50-tak oboljelih od gripe

Zbog epidemije gripe od ovog su vikenda počela dežurstva u domovima zdravlja, pa tako i u Domu zdravlja Velika Gorica. Dežurstva bi trebala rasteretiti Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u koju od Božića dnevno stiže oko dvjesto pacijenata. U Gorici je samo u prvih tjedan dana siječnja zabilježeno tridesetak slučajeva gripe, a broj oboljelih iz dana u dan raste.

Od 8. do 16. siječnja registrirana su još 24 oboljela od gripe, otkrila je Gordana Pajan Lehpaner iz goričkog epidemiolološkog odjela. Jesu li oboljeli od obične sezonske  ili takozvane svinjske gripe ne provjerava se dok god nije potrebno bolničko liječenje.

Najviše oboljelih je u dobnoj skupini između 20 i 60 godina. Nije  zabilježen niti jedan slučaj gripe kod starijih od 65 ali niti među predškolskom djecom.

Je li kasno za cjepljenje?

Nije, tvrdi liječnica Gordana Pajan Lehpaner. Pojašnjava kako se predviđa da će sezona gripe potrajati još najmanje mjesec, dva, stoga cjepljenje još ima smisla. Ono se preporučuje za ljude slabijeg imuniteta te starije i kronične bolesnike. Ako ipak ne želite cjepivo, zaštitite se na prirodan, jedino mogući način. A to znači izbjegavanje zatvorenih, prenapučenih prostora, češće pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju i nosa rukama.  Cjepivo je besplatno za kronične bolesnike, djecu, trudnice i osobe starije od 65 godina, dok ostali plaćaju 65 kuna.

Leci s uputama  kako se zaštititi od gripe

U domovima zdravlja postoje leci o s uputama kako se ponašati kod simptoma gripe. A ako gripu i dobijete, nemojte je prohodati, gripu jednostavno morate odležati.

autor: totalnifm.hrKomentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.