°C 15

Donja Lomnica: Nećemo odustati dok se baza ne izmjesti

11.01.2018.

ivana

Ispred gradilišta asfaltne baze u Donjoj Lomnici, gdje i dalje napreduju radovi u Strabagovom dvorištu, danas je održana konferencija za novinare na kojoj je podršku Lomničanima iskazao saborski zastupnik Ivan Lovrinović.

Inicijativa "Stop asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici" istaknula je kako ovim putem žele još jednom upozoriti širu hrvatsku javnost da ne žele asfaltnu bazu u svom susjedstvu i kako ne odustaju u namjeri da se baza izmjesti iz Donje Lomnice, dalje od kuća u kojima žive.

-Unatoč razgovorima s ministarstvom zaštite okoliša, graditeljstva, Zagrebačkom županijom, lokalnim političarima, nismo pronašli rješenje kako zaustaviti izgradnju asfaltne baze. Saborski zastupnik Lovrinović obećao nam je pomoć u rješavanju ovog problema - rekao je Michael Stepanić iz lomničke Inicijative.

Dodao je kako se od osnivanja Povjerenstva nakon tematske sjednice Gradskog vijeća prošle jeseni ništa značajno nije dogodilo.

-Imali smo sastanak kod Jandrokovića i dobili smjernice što učiniti da se gradnja zaustavi, relocira na drugo mjesto. Htio bih reći da institucije nisu odradile svoj posao, izignorirale su volju lokalnog stanovništva i pogodovale u svim pogledima stranom investitoru. Dobili smo zadnjih mjeseci pomoć i od drugih saborskih zastupnika no to nije dovoljno, trebat će poduzeti druge radnje kako bi se ovo riješilo-kazao je Stepanić istaknuvši kako očekuju izmještanje asfaltne baze na koje je, kaže, Strabag pristao.-Ovo nije zadnji korak, nećemo odustati dok se baza ne izmjesti 3-4 km dalje od bilo koje kuće. Sljedeći korak je sastanak s premijerom, ako to ne pomogne, pokušat ćemo na međunarodnim institucijama - zaključio je.

Okupljenim novinarima kronologiju događaja potom je iznio Ante Vekić. Između ostalog istaknuo je kako je Gradsko vijeće GVG-a donijelo u listopadu 2010. Odluku o zaštiti izvorišta vode za piće kojom se dopušta skladištenje nafte i naftnih derivata na području III. vodozaštitne zone.

-Osobno ću se žestoko boriti u Hrvatskom saboru da se ovo riješi u korist mještana Donje Lomnice. Šokiran sam ovom činjenicom da svega desetak metara od asfaltne baze žive ljudi, to ukazuje da pored zagađenja kojeg donosi zračna luka, rad baze koji će svaki čas početi, bi ugrozio zdravlje ljudi i pogoršalo kvalitetu života - poručio je Lomničanima Ivan Lovrinović, saborski zastupnik iz stranke Promijenimo Hrvatsku.

Kišni dan u Donjoj Lomnici nastavio se uz daljnje radove na asfaltnoj bazi iako su iz Inicijative jasno poručali kako nastavljaju borbu protiv Strabaga i njihove asfaltne baze.

-Ne slažemo se s tim, to smo i potpisali, tko bi to želio kraj kuće? Nek' se oni dosele tu-zaključila je gledajući na gradilište Strabaga Štefa Kolarić, mještanka Donje Lomnice.

 

 

(Ivana Crnković)

Galerija slika

Donja Lomnica: Nećemo odustati dok se baza ne izmjesti Donja Lomnica: Nećemo odustati dok se baza ne izmjesti Donja Lomnica: Nećemo odustati dok se baza ne izmjesti Donja Lomnica: Nećemo odustati dok se baza ne izmjesti Donja Lomnica: Nećemo odustati dok se baza ne izmjesti Donja Lomnica: Nećemo odustati dok se baza ne izmjesti Donja Lomnica: Nećemo odustati dok se baza ne izmjesti Donja Lomnica: Nećemo odustati dok se baza ne izmjesti Donja Lomnica: Nećemo odustati dok se baza ne izmjesti Donja Lomnica: Nećemo odustati dok se baza ne izmjesti Donja Lomnica: Nećemo odustati dok se baza ne izmjesti