Novosti Sport Događanja

"Monumente historica nobilis communitatis Turopolje" dobiva novi svezak

12.10.2017. / Juraj Odrčić

Plemenita opčina turopoljska i Hrvatski plemićki zbor u Muzeju Turopolja su priredili predavanje “Turopoljsko plemstvo u srednjem vijeku”, a koje je nakon predstavljanje knjige "Magna Silva" krajem kolovoza bilo prvo od najavljenih predavanja koje će POT organizirati u sljedećem razdoblju.  

Zanimljivo izlaganje dr.sc. Suzane Miljan pratilo je pedesetak gostiju, što iz Turopolja što iz Zagreba. Opstojnost turopoljskog plemstva kroz osam stoljeća po kojemu i danas kažemo da imamo živuće Turopoljsko bratstvo dr. Miljan objasnila je kroz brojnost seljačkog plemstva u relativno malom prostoru Turopolja, kao i kroz njihove unutarnje odnose u kojima su bili otvoreni prema primanju novih obitelji. Kao osnovu pravnih i nasljednih odnosa predavačica je iskoristila primjer velikomlačke obitelji Lacković te obitelji Krupić koja je poslužila Augustu Šenoi kao podloga za priču "Zlatarevo zlato".

Kao dodatak, predstavljen je i protokol turopoljskog sudišta, kao novootkriveni izvor za istraživanje plemenite općine, u kojem se mogu pojedine obitelji lijepo pratiti te im se genealogije upotpuniti tim podacima. Radi se o zapisima na preko tri stotine stranica koje prate tijek ročišta u pravnim raspravama, a koji bi nakon obrade trebali biti objavljeni kao tzv. peti svezak "Monumente historica nobilis communitatis Turopolje" kojim je prvim izdanjima prije više od stotinu godina Emilij Laszowski zadužio Turopolje.

 

Podijeli