12.12.2010

35 godina FA Turopolje

Za koncert Folklornog ansambla Turopolje sinoć se tražila stolica više, a niti nedostatak mjesta u dvorani Gorica nije spriječio brojne gledatelje da koncert i pogledaju stojeći. Folklorni ansambl Turopolje ovim koncertom obilježio je 35 godina svoga rada te goričkoj publici pokazao najbolje iz svoje tradicije.

fa35godina1.jpg

Svojim nastupima folkloraši ansambla Turopolje proveli su nas pjesmom i plesom kroz cijelu Hrvatsku, od Šišljagića, preko Turopolja do otoka Suska. Za mjesecima uvježbavanje koreografije i napjeve najstarija grupa folkloraša dobivala je pljesak za pljeskom, a u jačini pljeska nadmašila ih je jedino najmlađa grupa sačinjena od trogodišnjaka koji su otpjevali folklorne pjesme turopoljskog kraja.  

fa35godina2.jpg

Folklorni ansambl Turopolje nanizao je preko 3500 gostovanja u Hrvatskoj i  europskim zemaljama od Austrije do Turske, a promicanje Turopolja ih je odvelo i u daleku Australiju te Sjedinjene američke države. Na svojim gostovanjima nanizali su niz festivalskih nagrada pa izdvojimo samo srebrnu medalju 1994. godine iz V.Britanije, Grand prix 1998.g. iz Italije, najboljeg ansambla 2009.g. u Poljskoj i najnovije zlatne medalje ove godine iz Bugarske.

fa35godina3.jpg

Kako su okupljeni mogli čuti, ansambl je 2004. godine primio papa Ivan Pavao II, izdali su dva glazbena albuma, te snimili niz emisija hrvatskih tv kuća, ali i polutsatnu emisiju za britanski BBC. Za kraj recimo da ovaj velikogorički folklorni ansambl proji 400 članova koji njeguje tradiciju Turopolja i Hrvatske.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati