14.03.2011

20 godina 153. brigade

Udruga pripadnika 153. brigade Hrvatske vojske ove godine, točnije 3. listopada, slavi 20 godina od osnutka svoje velikogoričke postrojbe. Povodom dva desetljeća od osnutka kroz cijelu godinu kroz niz akcija i događanja obilježit će taj jubilej. Ovoga vikenda u OŠ Eugena Kvaternika predstavljen je zbornik literalnih i likovnih radova učenika s velikogoričkog područja.

Zbornik literarnih i likovnih radova učenika osnovnih škola grada Velika Gorica, općina Pokupsko, Kravarsko i Orle sačinjen je od radova učenika na temu "153. velikogorička brigada HV-a". Time udruga želi približiti mladim osnovnoškolcima, rođenim nakon rata, povijesnu istinu o Domovinskom ratu, rekao je predsjednik udruge Ivan Mišerić.

- Promocija ima svoj jubilej. Ove godine obilježavamo 20 godina od osnutka kada samo iz svojih domova krenuli prema rijeci Kupi. Kroz taj put, kroz 4. godine, imali smo, nažalost, 72 poginula suborca - rekao je okupljenima Ivan Mišerić još jednom naglasivši da je cilj postojanja udruge da se očuva povijesna istina i nikad ne zaboravi na poginule suborce.

153c.jpg
Ivan Mišerić (u sredini) najavio je da će udruga organizirati niz događanja povodom jubileja

Sam zbornik nastao je u suradnji s osnovnim školama. Svaka od 9 osnovnih škola koje su se uključile u projekt predložila je po tri rada, kako pisane riječi tako i likovnog izražaja, pa je i ovaj drugi, nakon zbornika iz 2007.godine, bogat radovima mladih velikogoričkih umova.

Najboljim literalnim radovima proglašeni su „72 novčića u fontani“ koje je napisao Lovro Kovačić, učenik 7. razreda OŠ Eugena Kumičića, zatim rad učenice Karle Kos iz 8. razreda OŠ Vukovina pod nazivom „Ljepotica“ te „Poslušaj“ mladog autora Leona Romčevića također osmaša iz OŠ Jurja Habdelića.

Najboljim likovnim radovima proglašeni su crtež Ivana Čunovića iz OŠ Pokupsko koji pohađa 5. razred, Zrinke Krizmančić, učenice 4. razreda OŠ Eugena Kvaternika te rad koji je napisao Ivan Jerleković iz OŠ Slavka Kolara iz Kravarskog, također učenik četvrtog razreda. Prvonagrađeni učenici na poklon dobili su „Monografiju 153. brigade HV - Velika Gorica", drugo i treće nagrađeni učenici nagrađeni su prikladnim knjigama u izdanju Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

153a.jpg
Neki od učenika sami su došli po nagrade, dok su druge zbog školskih obaveza, zamijenili roditelji

Domaćin, ravnatelj osnovne škole Eugena Kvaternika, Ivica Gazdić zahvalio je braniteljima na njihovom radu.

- Drago mi je da vodimo brigu da svoje životne trenutke prenosimo na mlade. Udruga pripadnika 153. brigade je svjetli primjer kako treba vrijedne životne stvari prenositi na mlađe generacije - rekao je Gazdić.

Uspjeh u daljnjem radu u ime Grada Velike Gorice uputio je pročelnik Zvonko Kunić rekavši kako treba očuvati uspomenu na 72 poginula pripadnika branitelje, ali i na svih 120 poginulih velikogoričkih branitelja čija su imena uklesana na granolitu u Spomen parku.

153b.jpg
Pročelnik je rekao kako će Grad pomoći u organizaciji događanja povodom 20 godina od osnutka


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati