04.07.2010

10. Festival folklora

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta završen je sinoć 10.međunarodni festival folklora u organizaciji Folklornog ansambla „Turopolje“. U završnici ovog trodnevnog eventa nastupilo je pet folklornih skupina, koji su u sat i pol programa oduševili polupraznu dvoranu.

Slab odaziv građana na ovu manifestaciju ipak nije utjecao na veselu atmosferu koja je cijelo vrijeme vladala, kako na pozornici, tako i među publikom, koja je nerijetko pljeskom prekidala nastupe izvrsnih izvođača. Sama završnica započela je nastupom domaćina, članova FA Turopolje koji su zapjevali pjesme bizovačkog kraja.

10folklor1.jpg
KUD Kamešnica iz okolice Livna(BiH)

U natjecateljskom dijelu prvi su nastupali članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Kamešnica“ iz BiH predstavljajući jurjevske običaje iz Livna koji su im na kraju donijeli priznanje za najbolju kostimografiju i najbolju vokalnu izvedbu. KUD “Aluminijum“ iz Crne Gore predstavili su se na temu „Pjesmom i igrom kroz Crnu Goru“ te oduševili publiku koreografijom, a žiri im je dodijelio i nagradu za posebno zapažanje.

10folklor2.jpg
KUD Aluminij iz Crne Gore

Gost iz Međimurja Kulturna udruga „Seljačka sloga“ iz Preloga dobili su priznanje za najbolju glazbenu izvedbu, a tijekom njihovog nastupa i iz publike su se čili poznati stihovi „mamice su štrukle pekli“. KUD „Taše Miloševski“ iz Makedonije odnio je priznanje za najbolju instrumentalnu izvedbu, te su svojom koreografijom i pjesmom izmamili možda i najveći pljesak publike. Sudionici koji su prevalili najveći put do Velike Gorice, KUD „Sokolowianie“ iz Poljske, ujedno i najmlađe društvo osnovano 2002.godine dobili su priznanje za izvornost i tehničku izvedbu plesa za svoju temu „Zabava u krčmi“.

10folklor3.jpg
KUD Taše Miloševski iz Makedonije

Večer je završila na isti način kao što je i započela, nastupom FA „Turopolje“, a Ivanka Ivkanec, članica pratećeg stručnog povjerenstva navela je kako se nikad u ovih deset godina nije nastupalo s takvim srčanim osmjehom na licu ,kao ove godine, što je što se uistinu i vidjelo.

Ivana Crnković


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati