18.05.2009

1 glas


Jedan od najčešćih izgovora koje čujem od ljudi koji ne izlaze na izbore je da taj njihov glas ionako ništa neće promijeniti. Ponekad se dogodi da je baš taj jedan glas važan, jedan glas bi promijenio sve. To se na ovim izborima dogodilo u Šiljakovini. Glasovalo je 286 birača, važećih glasova je bilo 271, dok je nevažećih listića bilo 13. To daje zbroj od 284 listića, što znači da je dvoje glasača uzelo listić doma ili ga je ubacilo u pogrešnu kutiju.


HDZ je dobio 132 glasa, SDP 73, a HNS 66. Iako SDP i HNS zajedno imaju 7 glasova više od HDZ-a, oni su osvojili 3 mjesta dok je HDZ osvojio 4. Blažena d'Hondtova metoda. Razlika je samo jedan jedini glas. Da je bio jedan glas manje za HDZ, HNS bio imao dva mjesta. Da je HNS imao samo jedan glas više, također bi imao dva mjesta. Pretpostavljam da bi u tom slučaju u mjesnom odboru bila sklopljena koalicija SDP-a i HNS-a koja bi imala većinu.


HDZ u protekle 4 godine svoje vladavine u selu nije napravio ništa. Kako je u Velikoj Gorici na vlasti bila suprotna politička opcija on su uveli "silenzio stampa" prema Gradskom poglavarstvu i čvrsto su se toga držali. Postoje realne šanse da i u slijedeće 4 godine bude ista situacija. Oni će zacijelo odlučiti na istu taktiku. Najlakše je ne raditi ništa. I to je primjer kako stranački poslušnici rade protiv interesa sredine u kojoj žive.


A sve je to mogao promijeniti samo jedan jedini glas.


Objavljeno od szlodi - 18 Svi, 2009

http://politika.iz.vg/izbori/2009/05/18/1-glas

Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.