25.04.2010

(Pra)kravata oko Lukavec grada


Lukavec grad, baš kao i vojnici Turopoljskog banderija, posjetioce ovogodišnjeg Turopoljskog Jurjeva dočekat će s posebno istaknutim detaljom - podgutnicom.

Na glavni toranj Lukavec grada, na visini od 20 metara uz pomoć vatrogasnog vozila, postavljena je 50 metarska podgutnica iz koje je, nakon što su ju u Francusku u 17. stoljeću donijeli turopoljski vojnici, nastala današnja kravata.

lukaveckravata.jpg

Podgutnica, kao simbol plemenitosti, dostojanstva, a time i viteštva Sv. Jurja, predstavlja ono najbolje od Turopolja koje je kolijevka današnje kravate - rekao je Dino Bedrina, glavni tajnik udruge Academica Cravatica koja je postavila ovu instalaciju.

Prema neslužbenim najavama, ova udruga zajedno sa Gradom Velikom Goricom aktivnije će promovirat Turopolje kao izvorište kravate u cilju "brendiranja" Turopoljske podgutnice kao pra-kravate, a uz projekte promocije postoje i želje da Velika Gorica dobije trg posvećen kravati.

Svečano otvorenje nedjeljnog Turopoljskog Jurjeva u Lukavcu, uz cjelodnevni program, zakazano je za 18 sati, a paljenje krijesa u 20 sati.
Komentari
26.04.2010 - RonimKoSaliven
Treba i oko vodotornja jedan čvorić :-D
25.04.2010 - jajodokrajo
Ovo je nesto fantasticno,to da jedna krpica(pod imenom kravata) potjece ne samo iz nase države nego iz naseg nam dragog turopolja.To je po meni odlicno vidi se cime je nes kraj zadužio svjet.Svaki sastank,svaki poslovan čovjek ama baš sve i svugdje se nalazi kravata.Kravata je znak poštivanja i cjeli svjet to cjeni i poštuje.Živjelo turopolje!!
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati